„Важното е да не умираме от преяждане с боклуци“ – шеф Петър Михалчев

С Петър Михалчев се запознах в студиото на Z-Rock преди много години. Бях го поканила със съпругата му Ина да си говорим за рок и хубава храна. Името на моето шоуГолия Обяд му прилепна толкова естествено като някоя от многобройните му татуировки. „Нали съм метъл– усмихва се Петър. – Остава само един неголям участък за довършване и ще имам навсякъде татуси.“ Познавам го като един от най-запалените почитатели на Sepultura. Слуша тежка, твърда музика. Мил и нежен е към Ина. Тя също е голям талант в кулинарията.

Невидимите нишки на споделената ни страст към хубавата музика са ни оплели в приятелство и взаимно уважение. Семейството ми цени вечерите ни в японския ресторант на шеф Михалчев като екзотично и обогатяващо преживяване. От него знам, че в кухнята там слушат Z-Rock.

Мечтата му, споделена и от негови колеги, е да възвърне блясъка и славата на класическата българска кухня. Обеща скоро да ми разкаже за идеите си, посветени на „забравените рецепти“.

Имаме много общо с японците- казва шеф Михалчев. – Те също като нас обичат да си правят големи фамилни сбирки край трапезата. Хранят се със сезонни продукти. Много хора си мислят, че там всеки ден се яде суши. Ти колко често ядеш мусака?“- ме пита. Признавам, че не съм я готвила от миналата зима. „Ами нещо такова е и при японците със сушито- ядат от време на време.“- отвръща той.

Говори за прецизността на японците при приготвянето на храната с възхищение. Разказва ми как се обръща внимание на всеки компонент и след това с финес се сглобява ястието. Не ползват много пържено, не посягат често към солта като нас. Японската кухня е разнообразна и балансирана. Японците се отнасят към живота скромно и със смирение.

Не се ограничавам в нищо“- казва шеф Михалчев. – „Ял съм медуза, отровна риба, ферментиралите сокове от вътрешността на калмар, обичам сланина, ям много плодове и зеленчуци, правим си трушия. Важното е да ядеш с мярка и да не се тъпчеш с боклуци“- обобщава шеф Михалчев.

Целият ни вкусен и интересен разговор споделяме с вас в нашия първи подкаст от поредицата „Черно на бяло“ – специалният проект на Triple E.Y.E за здравето на черния дроб.