Весо Овчаров: „Щастието е да се влюбиш в нещо и да имаш с кого да го споделиш!“

Весо Овчаров е един от най-големите ни съвременни атлети. Макар и в спорт, който не се следи с преки включвания по телевизията акробатичният парапланеризъм, хиляди го следват в социалните мрежи и в спортните медии, за да станат част от … небето.

Едва ли ще повярвате, но дълго време Весо го е било страх да погледне от балкона. Страх от високото се лекува с летене във високото, но преди това – идват мечтите.

А някъде по това време при Весо идва и болестта – Хепатит В. Със страшни болки го приемат в болницата и по лекарското клатене на глави, Весо заключава, че не му остава много.

Лекуването на черния дроб е – „Лежиш като зеленчук. Дори емоциите са вредни“. Но, „ако вземеш правилните мерки и промениш много в главата си, можеш да промениш много в живота си“, твърди Весо.

„Черният дроб е орган, на който всичко му въздейства. Дори положителните емоции.“

Когато те заболи вече е много по-трудно. Прегледът на този орган е задължителен. След дълго пътуване в Азия, Весо е притеснен, че отново се връщат черните дни и отново го е увредил. Оказва се „плацебо“ /самовнушение/, но Весо твърдо вярва, че грижата за тялото е това, което ни прави добри атлети.

Изпитва недоверие към добавките, взимани във фитнеса и за по-добра спортна форма. Весо вярва, че естествената и чиста храна е това, което те прави добър спортист. Плюс дух, тренировки, мечти и забавления като това да си видиш сянката върху облак.

Весо Овчаров почти не пие, много рядко – бира. Обожава чистата водичка, въпреки типично българският въпрос: „Що, да не ти има нещо?“ Обичат да го канят в бохемски компании, защото няма проблем винаги той да кара Обича живата и екологична храна.

„Щастието е да се влюбиш в нещо и да имаш с кого да го споделиш“, казва парапланеристът.

„В този спорт не разумът, а инстинктът ти подсказва, че всеки ден ти е последен. Затова нещата са много простички и чисти между спортистите“.

Щастлив е, че е поставил световния рекорд по акробатичен парапланеризъм именно в България и отново тук той постави началото на новата дисциплина – Акро Крос. Това е бъдещето за новите постижения в спорта, според него.

А мечтите – мечтите са за летене с костюм, високи вълни за сърфа му и споделеност в нещата, в които е влюбен.

Гледайте видеото с избрани моменти от неговите полети и целия разговор на Ива Дойчинова с Весо Овчаров в подкаста „Черно на бяло“.