Дъблин в Деня на Свети Патрик – разказва Евелина Павлова

17 март е и Дъблин е световен град на купона! Чества се Денят на Св. Патрик – националният празник на ирландците. Където и да са те по света го отбелязват с весели празненства и паради в зелено, но естествено центърът на празненствата е Дъблин. Евелина Павлова се убеди в това от първо лице и днес ни показва как изглежда ирландската столица на 17 март:

17 март и Дъблин е световен град на купона! Раирани чорапи и дететелинки в косите. Бира и брокат. Маса народ.

Дъблин е пулсиращ град , в който музиката е навсякъде. Младите хора са над 50 процента от жителите.Jump Around. Jump. Jump.

Това е градът на музикалните идоли Cranberries, Van Morrison, Thin Lizzy, U2…ME 2. Днес Дъблин е градът на Kodaline, Walkin’ On Cars.

Между другото, концертите им бяха SOLD OUT. Клубовете винаги са пълни, а това е силна подкрепа за локалната музикална сцена. Заради това изобщо не е чудно, че толкова големи музикални имена са именно от Ирландия.

Освен на музиката, Дъблин е роден град на големи писатели – Оскар Уайлд, Джеймс Джойс, и Самюъл Бекет са само част от тях. Тук има музей на писателите, редом с музей на уискито… И първият е по-известен.

Дъблин е и град на уличното изкуство. Един от най-големите графити артисти в света – James Early използва улиците и фасадите на Дъблин за свои платна.

А сега накъде?!