Елена Розберг представя: Златни грамофончета, част 2

Leon-Bridges

Леон Бриджис – старата душа на младия соул

Миналата есен, когато бях в Ню Йорк, изпуснах Леон Бриджис в Radio City Music Hall. Двата му последователни концерта в началото на октомври бяха моментално разпродадени. Песента на Леон „Bad Bad News“ се въртеше в съзнанието ми дори насън. Сигурно знаете какво е да пееш цяла нощ. Съзнанието танцува, не издаваш звук, но гласните струни са в непрекъснато напрежение. На другата сутрин усещането е сякаш не си мигнал.

Когато Леон влиза в музикалния бизнес, към името му са прикачени сравнения със Сам Кук и Отис Рединг, но младият тъмнокож мъж от Тексас бързо открива и налага своя оригинален глас със забележително елегантните си албуми – дебютния Coming Home (2015) и Good Thing (2018), който му спечели няколко Грами номинации.

На 13-ти юли тази година Леон ще навърши трийсет години.
В началото Тод Майкъл Бриджис свири и пее по клубовете на родния Форт Уърт, Тексас. Привлича интереса на хора от бизнеса с аналогово записаните си песни, продуцирани от Джошуа Блок и Остин Дженкинс от Niles City Sound, по-късно и от White Denim.

leon-bridges

Първият му сингъл, който излиза през зимата на 2015-та след като подписва с Columbia, е пищна балада, посветена на майка му. „Звучи като соул легендите от средата и края на 60-те“ – възхищават се критиците, а публиката пълни все по-големи зали за неговите концерти.

Още с първия си албум Coming Home, Леон влиза в Топ 10 на класацията Billboard 200 и получава номинация в категорията „Най-добър R&B албум“. Видеото на песента „River“ също е отличено с Грами номинация. Дебютният му албум вече има златен сертификат за продажби от Американската звукозаписна асоциация.

Leon-Bridges

Музиката на Леон Бриджис звучи навсякъде в световния радиоефир. Песните от втория му албум „Good Thing“ влязоха в плейлистите не само на почитателите на R&B и соул музиката, но и на любителите на джаза.

Деликатно посягам към палитрата от суперлативи. Рафинирано музикално удоволствие, класа, чувственост.

Леон Бриджис се състезава за Грами в две категории тази година:

BEST R&B ALBUM

Good Thing

BEST TRADITIONAL R&B PERFORMANCE

Bet Ain’t Worth The Hand


В първата част на „Златни грамофончета“ Елена ни среща със знаменития барабанист, автор на музика и продуцент – Саймън Филипс (Simon Philips).