Истанбул – златната ябълка на Турция

Нови избори за кмет предстоят в мегаполиса тази неделя

Горещ уикенд очаква Истанбул. Неофициалната столица на Турция се подготвя да гласува за втори път за кмет. Това се случва след като резултатите от първия вот не се харесаха на Ердоган и той просто ги отмени. Поводи за подобен акт винаги могат да бъдат намерени. Със сигурност загубата на управляващите в столицата Анкара, както и в най-важния от икономическа гледна точка Истанбул, не беше хапка за преглъщане.

Залогът за местната власт там е огромен, защото Истанбул е важен и с геополитическото си значение, а и като източник на огромни финансови потоци, които подкрепят политическия режим.

Изборите са на 23 юни. Кандидатите са двама – Бинали Йълдъръм от Партията на справедливостта и развитието, чийто знамена се веят редом до тези на Ердоган из целия град. Другият е победителят от опозицията – Екрем Имамоглу.

Истанбул действително е златен град. Не само заради стотиците магазини за изящни бижута, това е икономическият център на страната, който създава почти една трета от нейния БВП. Голяма част от тези пари идват и от туризма, който бележи рекордно високо ниво.

След бурното лято на 2016 година, ситуацията в града е повече от спокойна и гостоприемна за хилядите туристи от цял свят, които ежедневно пълнят улиците му.

Капалъ Чарши

Истанбул се харесва много на руснаците, които обичат да харчат парите си там. Спадът на лирата, който тормози местните жители, идва като бонус за посетителите, които се радват на ниските цени.

Наскоро посетих Истанбул. Уикенд край Босфора излиза около 200 евро с всички необходими за приятното прекарване съставки. Включително входове в историческите забележителности, разходка с лодка, хапване и пийване по ресторантите и поддаване на всякакви сладки изкушения, които там са в изобилие.

Света София

Атмосферата в града е спокойна, и въпреки очакванията ми за засилена охрана и полицаи с автомати, няма такова нещо.

Истанбул е зелен и изненадващо чист и добре поддържан град. Охраната на обществените сгради стои много дискретно. Само районът около площад „Таксим” е под засилено полицейско присъствие и е ограден заради постоянните политически събития там.

Млади, модерни и европейски изглеждащи са хората в Истанбул. Дори и забрадени, жените в европейската част изглеждат като фотомодели от корицата на списание. А в най-туристическата зона на града чужденците са повече от турците.

Местните хора работят много – 24 часа в денонощието. Усмихнати и приветливи, те са талантливи търговци, които продават стоките си, но подаряват доброто си отношение.

Истанбул е мегаполис по всички определения на тази дума. В най-големия град на Турция живеят повече от 15 милиона души. По главната търговска улица, в ден като неделя, е твърде вероятно да преминава една България. Шумът е мелодична композиция от всички звуци, които се чуват от всички страни.

При всички туристически забележителности в Истанбул, част от които може да разгледате галерията по-долу, едно от най-любопитните неща се оказа трамваят. Няма как да не направиш съпоставка със смехотворните абсурди, които се развихриха по столичната ул. „Граф Игнатиев“.

Трамваят по търговската улица „Истиклал“ е голяма атракция, освен средство за придвижване. Децата висят по перилата му като в кадър от ретро филм, а бавно преминаващата машина буквално „цепи” множеството. След секунди улицата отново е пълна с хора, а трамваят парадно си върви по пътя.

Има и места в града, през които машината минава толкова близо до сградите, че човек трябва да спре, за да опре гърба си в стената им. Там определено няма място дори за „перки на акули” – подобно нещо би било като грешен тон в музиката на града.

Космополитен град е Истанбул. Дребнотемието е на 550 километра разстояние. Минава се бързо, особено когато се избягва пиковият час на границата. Два дни са твърде малко, за да може да бъде видяно всичко, което може, но са достатъчни, за да се заразиш с енергията на града и да искаш да се върнеш там съвсем скоро.