Георги Кушвалиев: Отче наш, дори пред заника, сохрани нам от шаш и паника…

Съвсем скоро с Георги Кушвалиев трябваше да опрем коляно до коляно, глава до глава и микрофон до микрофона в студиото на БНТ като преводачи и коментатори на Евровизия 2020. Най-мащабното тв шоу в света отиде другата година, а ние си останахме вкъщи. Липсва ми моя другар. Повече от петнайсет години заедно сме се потили, възторгвали и сме ревали от смях в рамките на традиционната пролетна седмица на Конкурса на жив ефир и на репетиции. Хващам го сега да ми отговори онлайн на няколко въпроса. И да ни покаже най-новата реколта епиграми за сезона на извънредно положение.

Георги е един от най-сияйните умове на българското съвремие и сред най-чистите души, които съм срещала в живота си. Чувството му за хумор е ерудирано, аристократично, безпощадно.

Честит Първи април! Какво му е смешното на този ден?

Доскоро мислех, че е Априлският пленум и съответното поетично поколение, но април 2020 оглави класацията, а едва започва. Няма нищо по-смешно от нашенец в извънредно положение. Ако умирам, то е от любопитство, какво още можем, например в посоката келепир по време на чума.

Как караш социалната изолация? Как се справяш с мисълта, че сме поставили живота на пауза?

В свои води. Избрал съм я отдавна като житейски подход. Единственото, което отчасти ме тревожи е растящата и задължителност. Пенсионерската общност, на която съм щастлив представител, по даденост предполага живот на пауза. По добре е все пак от бързия каданс на живота,  клиширан за последни мигове. Пък и с третокласника вкъщи няма шанс за никаква пауза.

Как трябва да се държим в тази ситуация, за да оцелеем психически, в норма на теглото и финансово?

Тук ме хвана натясно. Ами – не като хванати натясно, най-общо казано. В този капан е цялата Планета, така че психическата юзда ми се струва определяща. Защото оттук нататък количеството лоши новини неизбежно ще расте в разширяващ се периметър. Надявам се не за дълго.

Притесняваш ли се от бъдещето?

Щях, ако прилича на миналото…

Даваш ли ухо на конспиративните теории, които се мъчат да обяснят пандемичната обстановка в света?

Оставил съм даването на уши на Ван Гог, но все пак сега е времето на техния Световен панаир! Забавляват ме, защото светът го е закъсал предостатъчно и без тях.

Какво е да си татко на онлайн ученик?

Ежедневна IT драма за двама! Листът с потребителски имена и пароли  расте с часове и в повечето случаи – напразно. Защото мрежата явно не може да понесе този внезапен школски подем. Но е интересно. Пауза ли каза?

Отшелничеството – период на творчески подем или криза от страхове?

Личен избор, както всичко. Страховете имат значение само, ако ги пуснеш да изпълзят. Аз взех да се събуждам и през нощта от идеи!

Какво първо ще направиш като свърши извънредното положение?

Ще си сложа маска! -))

Епиграми от Георги Кушвалиев

Отче наш,

дори пред заника,

сохрани нам от шаш

и паника…

Нека в ритъм да попляска

всеки у дома –

„аз ще бъда с чудна маска,

ших си я сама…“

Коронният номер на вируса –

разпростира се.

Stay home. What about homeless?

Този направо ни разказа играта –

взел, че си измил и краката!

Пусти късмет български! Ако не беше вируса Вики щеше да спечели Евровизия, Кубрат да пребие Джошуа, националите по футбол щяха да победят в баража…Ама, ядец!

Пролетарии от всички страни – раздалечавайте се!

Не бъдете чак такива песимисти –

не се оглеждайте за снайперисти..

„Продължаваме напрет“!

До пълен стаден маймунитет!

НАШАТА Е ЛЕСНА

Като си помисля Шива,

по колко ръце измива…

Как нямам кинти, мама му стара!

Доколкото подразбрах,

в Горубляне на пазара

било Майбах до Майбах…

Март, 2020