За журналистите и „предавателите“

БНР отново даде урок по отстояване на свободното слово, както го е правило 84 години. Има две предпоставки за това. Първата е, че то принадлежи на обществото. Хората с данъците си отстояват правото си на достоверна информация. Втората и определяща предпоставка е, че журналистите в БНР имат волята, нервите, силата и въпрекизма да го направят. При това някои, не всички.

Нормално е хората във властта да не харесват работата на журналистите, защото на журналистите не им е работа да ги хвалят. Не е нормално обаче хората в актуалната власт и тези, които им дърпат конците, да се оплескат до такава степен, че да спре излъчването на Хоризонт. Точно по времето, което целият екип на „Преди всички“ застава зад свалената от ефир Силвия Великова.

Програма Хоризонт е тази, по която всеки българин в случай на тежки аварии, катаклизми, военно положение, трябва да бъде информиран. Да дръпнеш шалтера на всички предаватели за пет часа е предателство към сигурността на страната. Очаквам честното разследване „Кой“ го е направил?

Течът в НАП е предателство към личните ни данни, „кражбата на века“ КТБ предаде доверието ни в правосъдната система.

Предателство към думата „журналистика“ са сайтове като ПИК, телевизии като Европа и деятели като Недялко Недялков.

Съставът на СЕМ няма нищо общо с ценностите на професията и свободното слово. Това са „предаватели“ на интереси.

Просто вижте отблизо момчетата в черно, които се изсипват от автобуси на протестите срещу процедурата по избиране на нов главен прокурор. Организирани , кой знае защо, от информационна агенция. Попитайте ги нещо и гледайте в очите им. За развеселените ромски общности по тези неспецифични за тях места няма да споменавам.

Подкрепата за Силвия Великова от колеги и общественост говорят в полза на това, че има нужда от смелост в журналистиката и от журналистика изобщо. БНР се оказа остров на свободното слово и все още има медии и качествени хора, които държат тази професия на нивото на достойнството.

Всеки път ще се боря и възразявам, когато някой нарече ПИК медия и нейната продукция – журналистика. Те са „предаватели“ на ниска интелектуална и морална честота.

Предавателите, както стана ясно – лесно се изключват. Финансовото и електрическо захранване зависят от нечия чужда ръка.

Журналистиката е смелост, достойнство и лична гражданска позиция. Там зависиш само от себе си. Както доказа и програма Хоризонт – от солидарността на екипа.

БНР не е просто „старата къща“, в която витае един дух, който се саморазправя с поредния политически натиск. Това са хората, избират да бъдат журналисти, а не предаватели.

За пореден път в качествата на журналиста на първо място пиша – СМЕЛОСТ.

Oще от Ива Дойчинова в Triple E.Y.E