Балкански буквар- дебютният полет на Неделчо Михайлов

От тиража на сборника разкази и новели „Балкански буквар“ на дългогодишния телевизионен и радио водещ Неделчо Михайлов са останали не много книги. „Чувствам се съвсем, съвсем на мястото си и във времето си“- ми казва писателят, който дебютира със силно положителни отзиви от литературоведи и читатели.

Иска ли ти се да се филмира някой от разказите в сборника?

Естествено, че ми се иска и мисля че е възможно.

Кой разказ би избрал?

Лично аз бих искал да видя на лента „Дните на госпожа Евлампия“, последният разказ в сборника, или „Да се завърнеш“, историята с гроба на Дебелянов.

Кой режисьор би поканил?

И за двата не бих се поколебал да посоча Георги Дюлгеров.

Като гледам корицата на книгата, чийто автор е Мариета Ценова, ще те питам- черно-бял или цветен филм?

Аз лично обичам монохромността ….цветовете разсейват…

Синът ти прочете ли „Балкански буквар“?

Не още, защото първата година във Френската гимназия не прощава, но е много горд. Трудно му е само да отговаря на въпроса: баща ти какъв е, по-лесно му е на: баща ти кой е.

Сред първите читатели на дебютната книга на Неделчо Михайлов са Веселина Седларска, Милен Ганев и Яна Кременска.

Веселина Седларска е журналистка и автор на пет книги. Индивидуалната човешка и колективната българска душа е темата на книгите й „Пасажерите на Ной“, „Кладенецът“, „България за начинаещи“ и
„Депресията ме обича“. Политическите й анализи мога да бъдат
прочетени в сайта „Редута“.

 

„Балкански буквар“ на Неделчо Михайлов. Тази книга ме намери в период толкова мрачен, колкото корицата й. Случваха се събития, от които бяха изчезнали прилагателните. Останали бяха само глаголи – боли, умира, мрази, обича, прощава… Затова тя ми се видя толкова истинска, толкова огледална на най-важните неща в живота. Това е книга без прилагателни – не само в метафоричния, а и в буквалния смисъл. Истинска е до предела на възможното. Има в нея и една новела – „Погребението на Булгаро“*, която винаги ми се е искало някой да напише. Най-зрялата дебютна книга, която ми е попадала. Познавам Неделчо Михайлов като лице от телевизионния екран. Късмет за читателите е, че след говоренето се е посветил на писането във възраст, в която думите добиват истинската си стойност.

Милен Ганев, журналист, гл.редактор на ФАКТИ, българин от Своге, болен фен на прога и ЦСКА, спагетите болонезе, вратната пържола, силната ракия и тежкото вино. Крадец на време за книги. Семеен, три деца.

„Има още, страхотно“. На няколко пъти си казах това, докато поглъщах дебютната книга на Неделчо Михайлов. Наистина не е за вярване, че тя се появява чак сега, но при странна птица като автора си, явно е подбирала „адекватно“ време. Прекрасен отговор на пандемията от нарцисизъм и претенции – придружаващите заболявания на чутовната глупост, превзела територията на днешната ни литература. Как да повярваш, че това е дебют?! Та авторът звучи като писател, имащ зад гърба си поне лавица предишни книги. Но козът на Неделчо Михайлов, освен талантът на увлекателен разказвач, е солидният житейски опит, така нужен /и липсващ/ на повечето дебютанти. Всъщност „дебютант“ е последното определение, което заслужава авторът. Всякакъв повей на снизхождение е излишен. Той нито го търси, нито „Балкански буквар“ дава повод дори за далечен намек. Точно както героите-„лузъри“ от разказите и новелите в книгата. Те губят, но не предизвикват жалост. Защото всъщност са победители. Спечелили са всичко, което си струва да бъде спечелено в битката със самите тях. И се оттеглят с тържествено величие. „Балкански буквар“ е един прекрасен полет, сменящ пейзажа и времето, едновременно рязко, но неусетно. Неделчо те потапя в Майлс Дейвис, след което те запраща на кървавия мост при дедо Мето, купувайки ти най-големия портфейл. Портфейлът с надеждата, че „Буквар“-ът няма да е последната му книга. Известно е, че в рока най-труден е вторият албум. Неделчо пожела на приятелите си да се видят и след третата книга. Чакаме.

Яна Кременска, поетеса, родена е във Враца, където живее и работи и до днес. По професия е журналист. Автор е на поетичните книги „Пастирка на звезди“, „Събирай ме понякога от думите“, „Адажио“, „Високо в ниското“, „Време да те влюбя“, „P.S.”, „Събиране на душа”, „Напук на сезона” и „Сянката на Господ“.  Носител е на Национална награда „Христо Г. Данов“ за 2008-ма в раздел „Електронно издаване и нови технологии“. Наскоро излезе десетата ѝ книга  „Нека е всичко“ с редактор Недялко Йорданов.

Неделчо Михайлов и дебютната му книга „Балкански буквар“.
Не защото е приятел, а защото е великолепен разказвач. Може пък и заради това да е един от читавите ми човеци.
Отлежали думи! И тежки, и ръбести и нежни, дето се галят в душата ти, като котета…
Опитомени думи, но Неделчо обича да милва и по посока, обратна на косъма.
Всичко има в “ Балкански буквар“.
От ниското до високото, от любовта до омразата, от смирението до бунта.
Благодаря, Неделчо Михайлов, за привилегията да съм една от първите, държащи книгата в ръцете си!
И благодаря, че си приятел!
–––––––––––––––

*Откъс от новелата „Погребението на Булгаро“ – част от сборника „Балкански буквар“.

„…Йозеф пътува цял нощ с колата. Премина границата призори и след няколко часа влезе в Десет пещери. Колата му вдигна облак прах, който направо закри слънцето. Спря пред клуба, слезе от колата и се загледа към барата, в която имаше няколко прасета, две циганета и кокошки.
„Колко пари минаха през ръцете им, един водопровод не направиха на селото си…“ – усмихна се криво.
Пред клуба димеше и вонеше гумата, която беше осветявала предната скръбна вечер. Край нея спяха двамина неизтрезнели от снощи, а около тях се търкаляха празни бутилки.
„Какъв народ сте, бе… От всяко нещо празник правите…“ – помисли си германецът и тръгна към къщата на Лазар, унесен в спомени.“
Откъс от новелата „Сълзите на Свети Лаврентий“
„Жена му си бе отишла внезапно една нощ след няколкодневна треска.
Бащата бързо взе решение да заминат със сина си надалеч. Не можеше да понесе мисълта, че ще продължи да живее в къщата, в която бяха живели тримата, ще докосва същите предмети, ще яде в същите чинии и ще спи в същото легло.
„Da ti jebem i život i Amerika!“ – помисли си бащата на родния език. Стар навик. Дори след толкова години в чужбина, все още говореше на ум на майчиния си език.
„Da smo bili živeli u Evropu…“
Книгата „Балкански буквар“ може да поръчате на
Книжарница Петър Берон- София
Съвсем скоро и в Helikon.