ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК 2021 – конкурсът, в който гражданските права оживяват

До 1 юни може да кандидатствате в конкурса за социално ангажирано изкуство ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК 2021

За конкурса ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК

И тази година животът продължава да е предизвикателство за всички нас. Живеем, работим, общуваме, мислим онлайн. Гражданските ни права на сдружаване, на мирни събрания (протести) и свободата на словото се презареждат с ново съдържание и начин на упражняване във виртуалния свят.

Затова и тази година конкурсът за социално ангажирано изкуство ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК 2021 е посветен на темата: „ДИГИТАЛНО ПРЕЗАРЕЖДАНЕ: Правата и свободите във виртуалния свят“. конкурсът се организира за четвърта година от фондация „Български център за нестопанско право“.

 

Как се възприема тази дигитална трансформация на правата – като повече свобода и възможности или повече ограничения и предизвикателства?

Авторите могат да споделят своята артистична интерпретация по темата в срок до 1 юни 2021 г.

Конкурсните категории са 3: „Илюстрация“, „Фотография“ и „Текст“. Три са и въпросите, които организаторът отправя към кандидатите, за да предизвика идеи и образи за това как изглеждат гражданските ни права във виртуални свят:

Как преборваме цензурата, дезинформацията и фалшивите новини в онлайн средата?

Как протестираме от виртуалните площади?

Как се сдружаваме и работим онлайн в името на общите каузи?

В конкурса могат да участват български и чуждестранни автори със или без предишни изяви с до 5 творби във всяка от категориите. Авторските творби заедно с формуляра за кандидатстване (свали от сайта на БЦНП) се изпращат на имейл: budilnik@bcnl.org до 1 юни 2021 г.

Авторите на произведенията, класирани от журито, както и тези, избрани от публиката за призовото „Първо място“ във всяка от трите категории, ще получат парична награда и символични предметни награди с дизайнерската визия на ГРАЖДАНСКИЯ БУДИЛНИК. Ще получат възможност и за популяризиране на творчеството им чрез специално интервю в Списание 8.

По-широка селекция произведения ще бъдат представени в изложба на открито пред Народния театър „Иван Вазов“ в София, както и популяризирани в онлайн изложба.

За дарителската кампанията на ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК

За да може да даде заслуженото внимание на новото, талантливо поколение илюстратори, фотографи и писатели – будни за правата си и ангажирани с темите на гражданско общество – Български център за нестопанско право търси на подкрепата на дарители.

Целта на дарителската кампания на БЦНП е до 1 юни да бъде набрана сумата от 1500 лв.

Набраните дарения ще бъдат раздадени под формата на парични награди за шестте най-въздействащи авторски произведения в трите категории на конкурса, избрани от професионалното жури и след гласуване на публиката.

Всеки може да подпомогне каузата на Граждански Будилник в подкрепа на социално ангажираните творци с дарение на Platformata.bg.

За да ги има!

За Фестивала на Гражданския Будилник

Победителите в четвъртото издание на конкурса ще бъдат отличени на Фестивала на Гражданския Будилник на 26 август 2021 г. в София.

Това е Фестивал за смели и съпричастни хора, които ценят своята свобода, обичат да помагат на граждански каузи и вярват, че правата са ценност, а не състояние. Фестивалът ще бъде полудневно събитие на открито в Борисова градина в София, което ще съчетае в едно музикални изпълнения, творчески работилници, артистични пърформанси и публично признание за таланта и ангажираността на отличените автори в конкурса ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК за 2021 г.

За интерактивната игра „Граждански Будилник в Музейко“

В три съботни дни през май – на 15, 22 и 29 май – Български център за нестопанско право ще организира интерактивната образователна игра „Граждански Будилник в Музейко“. Чрез търсене на отговорите на тайнствени загадки, любознателните посетители на Музейко ще могат да научат повече за трите граждански права: правото на сдружаване, правото на мирни събрания (протести) и свободата на словото като основни съставки на демократичното гражданско общество. Играта е подходяща за деца над 7 години и техните придружители. За най-активните участници, познали отговорите на загадките, ще има награди.

Малко повече за Български център за нестопанско право и историята на конкурса

Български център за нестопанско право (БЦНП) е неправителствена организация – фондация в обществена полза. Вече 20 години БЦНП работи за това хората в България да могат свободно да се сдружават, да постигат заедно различни каузи и да изразяват своята гражданска позиция.

Идеята за конкурса ГРАЖДАНСКИЯ БУДИЛНИК се поражда през 2018 г. Тъй като темата за правата е нещо доста абстрактно, но в същото време изключително важно, за да го има независимото гражданско общество, БЦНП решава през погледа на изкуството да разбуди размисъл и да култивира гражданско съзнание у съвременните творци за значимостта на човешките ни и граждански права и свободи днес.

Мотивацията на БЦНП е конкурсът да се превърне в ежегодна инициатива. Така се и случва. Встъпвайки в своята 20-а годишнина и организирайки 4-тото издание на конкурса, БЦНП гордо заявява, че общността на ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК наброява над 280 будни автори – професионалисти и любители на фотографията, рисуването и писането, осмелили се да провокират себе си. Някои от тях – докоснали се за първи път до абстрактните понятия на правата, а други – намерили своята платформа за изразяване на бунт и действие, на гражданска позиция и чувствителност към гражданските свободи.

През 2020 г. член на журито споделя впечатленията си от третото издание на инициативата така: ”Конкурсът на БЦНП „Граждански будилник“ е едно изключително важно явление в българското социално и културно пространство. За поредна година той се превърна в горивото, което отключва едновременно творчеството и онази така фундаментална чувствителност към безправието и ограниченията на свободата“.

Инициативите се реализират с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“ и на Столична община по СП „Култура“ за 2021 г. Медийни партньори са Triple E.Y.E Project, Списание 8, OFFNews и НПО Портала.

Повече информация за инициативите ще намерите на сайта на Български център за нестопанско право, както и на Facebook страницата на Гражданския Будилник.