Кой събуди Каварна с посланието на Джон Ленън WAR IS OVER ! IF YOU WANT IT !

„Happy Xmas (War Is Over)“ е кулминацията на повече от две години мирни протестни действия на Джон Ленън и Йоко Оно против войната във Виетнам. Премиерата на песента е за Коледа на 1971-ва,  а още от края на 1969-та двойката започва международна мултимедийна кампания. Джон и Йоко наемат място за билбордове в 12 големи града по света, за да поставят огромни черно-бели плакати с надпис:  „Войната свърши! Стига да поискаш!  Честита Коледа от John & Yoko“.

За 8-ми декември тази година, когато се навършват 40 години от убийството на Ленън, Каварна, град, който в неотдавнашното минало се славеше като „рок столицата на България“, осъмна с два огромни билборда с посланието на Джон и Йоко. Хората започнаха да се питат кой стои зад това.

Камен Жейнов е на 46г., женен е и има две деца. Вече 10 години е главен архитект на Община Каварна. Болен меломан. Колекционер на грамофонни плочи. Единственият Български Third Man Records Vaulter (член на официалния фен-клуб на Джак Уайт). Твърди, че е единственият българин, присъствал на последния концерт на Лед Зепелин, на 10.12.2007 г. в Лондон.  „Покрай музиката и меломанщината, започнаха да ми хрумват различни идеи. Една от тях, за съжаление никога няма да се осъществи – имах намерение да организирам изложби в България на Барън Улмън – първият фотограф на сп. Rolling Stone. За съжаление, г-н Улмън почина преди около месец. Друга вече осъществих и тя е причина за настоящото интервю. Останалите се надявам също да осъществя един ден, като ще опитам да не отлагам много“- казва архитект Жейнов. 

„За мен Бийтълс са алфа и омега. Ако помолите някой от съучениците ми от гимназията да напишат само една дума срещу името ми, убеден съм, че в 90% от случаите думата ще бъде Бийтълс. Обожавам ги всички! Нямам най-любим. Джон за мен е символ! Икона! Непримиримият борец за мир! Той наистина е вярвал, че любовта може да донесе световен мир! И е живял така, че да го докаже! И бе убит! От почитател. Каква ирония!  Но, той не стана легенда със смъртта си. Беше легенда още преди това. И винаги ще бъде! Затова и посланията му ще останат безсмъртни и актуални! Завинаги!“

Как се е родила идеята, как е реализирана, защо го прави -Камен сподели  в интервюто на  Елена Розберг:

80 години от рождението на Джон Ленън и 40 от убийството му. С какво се обогати и какво загуби човечеството?

Човечеството имаше един от най-големите творци на всички времена,  мечтател,  един от най-големите борци и радетели за световен мир!

Светът загуби човека Джон Ленън, но не и творчеството, мечтите и идеите му. Те са живи и 40 години след смъртта му, очевидно. Оказа се прав – не е единственият мечтател!

 

WAR IS OVER !

IF YOU WANT IT !

Защо е актуално все още това послание?

За съжаление, посланието скоро няма да изгуби актуалността си – всички гледаме телевизия и четем новини и виждаме, че войните не са на път да спрат! Това обаче не означава, че трябва да се отказваме да опитваме да ги спрем. Това не означава, че трябва да спрем да мечтаем! Напротив! Особено чрез електронните медии и социалните мрежи, подобни послания могат да достигнат до всички в рамките на минути и да имат ефект.

 

Защо окачи двата огромни билборда в Каварна? Как се появи идеята? Кой финансира реализацията? 

Наистина са огромни! Тази сутрин ги видях за пръв път наживо. До сега бях виждал само първоначалните колажи и макетите на самите винили, тъй като постоянно бях във връзка с човека, който ми помагаше технически от зараждането на идеята до монтажа – моят приятел Николай Балездров.

Ако се поровя в разговорите ми с теб в месинджър, ще мога да ти кажа точната дата, на която се зароди идеята! Бях ти препоръчал един нов документален филм за Джон, като кадрите са от периода в който записва албума Imagine. Мисля, че филмът се казваше Above Us Only Sky – може би си спомняш този момент. От сайта с трейлъра, сърфирайки из връзките наоколо, попаднах на официален сайт, хостван от Йоко Оно, който предлага за свободно сваляне плакати в различни размери, на всички езици, включително и на български. Преводът на „if you want it”, обаче, не ми звучеше добре. Бяха го превели, очевидно с google-преводач, като „ако вие искате”. Посъветвах се със Зорница Христова – моя приятелка, която е професионален преводач, освен всички останали невероятни неща, с които се занимава, и тя се съгласи, че преводът е прекалено буквален. Обединихме се около „стига да поискаш”, което според нас е по-лично и много по-близко до концепцията на посланието.

Идеята за поставянето на билбордовете се зароди в същия момент. Попадайки на този сайт, вече нямах шанс – трябваше да го направя! И лека-полека започнах да изграждам идеята, да я оформям. Реших да сложим върху българската версия QR-код,  водещ към видео, което дава доста ясна представа за смисъла на посланието. Държах пропорциите на английската версия да са непроменени, защото тя е разпознаваема дори сама по себе си, точно в тези пропорции! До такава степен задълбахме в нещата, че примерно, ако се вгледате, целият български текст е изместен с 15 см надясно, за да не „тежи” композиционно наляво, заради QR-кода. Финансирането е изцяло мое, като много държах да не се знае кой седи зад всичко. Държах за всички разходи, дори за най-малките да има фактури, касови бележки, квитанции, банкови извлечения и т.н. Минах си по цялата административна пътечка, както трябва да бъде, че и малко отгоре, за допълнителна застраховка. Заслужаваше си! Определено!

Как реагираха гражданите на Каварна? Какви мисли провокираха у теб различните реакции?

Появи се публикация в една от каварненските Фейсбук-групи. Явно собствениците на една от вишките, които ползвахме за монтажа също са били впечатлени от това какво слагат и бяха публикували снимки. Имаше реакции и в двете крайности. Част от хората моментално разпознаха посланието и усетих, че се зарадваха на появата на билбордовете. Качват като коментари линкове с песента Весела коледа (Войната свърши!). Оставяха и други положителни коментари. Виждаха оптимизъм в посланието. Има хора, които видяха конспирация и връзка с ваксините срещу covid-19. Разбирам ги хората – с всичко това, което ни засипва постоянно по всички медии, нормално е да им хрумне и такава идея! Има хора, които просто си хейтват. Тях също ги разбирам. Хейтърите си хейтват! Има хора, които оригиналничат – неуспешно.

Това на което, признавам си се посмях доста беше, че един господин обеща да сигнализира Комисията за Защита на Конкуренцията, за да провери, дали имаме разрешение от собственика на „слогъна”, за използването му с комерсиална цел?!?

Всичко, което може да внесе яснота, до най-малкия детайл – какво представлява този надпис, какво е посланието му и всичко, свързано с него, а и отгоре, може да бъде прочетено в сайтът който е написан на самия билборд, а ако някой предпочита видео – да ползва QR-кода. Не възнамерявам да обяснявам на всеки поотделно каква е идеята! Ами, ако Джон е имал нещо по-различно предвид или обяснението ми е недостатъчно?!? Аз четох много книги и статии, гледах много филми и интервюта и слушах (и все още слушам) много музиката му. Така сам, опознавайки Човекът Джон Ленън, си изградих представа какво означава този лозунг. Нека всеки си изгради представа сам за себе си. Нека я сподели. Това ще обогати и него, и мен, и останалите.

Има ли човечеството нужда от духовни водачи като Ленън? Има ли съвременна личност, на която се възхищаваш?

О, да! Човечеството, в това число и българското общество, има голяма нужда от такива водачи, но за съжаление, не смятам, че в момента има някой, който с мислите, творчеството си и социалната си ангажираност може да се сравни с Джон Ленън. Щастлив съм, обаче, че Йоко Оно продължава да държи паметта му жива – активна е във всички социални мрежи, особено във връзка с тези годишнини! Шон също. Предполагам и Джулиън, но него не го следя толкова отблизо, а на творчеството на Шон съм огромен фен имам поглед какви ги върши постоянно!

Вярваш ли, че посланието от билбордите ще достигне до децата и младежите? 

Категорично вярвам! Всъщност, точно до децата и младежите трябва да достигне – било то директно или чрез учителите и родителите им! Той бе бунтар – какъвто е всеки младеж. Има един диалог във филма на Камерън Кроу „Vanilla Sky”, между героите на Кърт Ръсел и Том Круз. Там героят на Кърт Ръсел каза нещо в този смисъл: „Като бях млад харесвах повече Джон. Сега улегнах и харесвам повече Пол.” Аз още не съм улегнал! Нямам и намерение!

Коледа наближава. А какво направихме ние?