Певицата Лина Никол: Научих се да се вслушвам в интуицията си, да изолирам излишните „шумове“

Лина Никол съчетава със собствен почерк стиловете РнБ/Поп/ Соул/Фънк/Нео – соул. Дръзките вокали, закачливи извивки и нежни разкази могат да провокират дълбоки емоции и да създадат специално усещане на сцената. За любителите на българска соул музика, тя е кадифения глас с „Топъл дъх“, а съвсем скоро ще представи и своя албум „Who I Am“.

Ако превърна във въпрос заглавието на предстоящия ти албум “Who I Am” как би отговорила?

– Аз съм една хаотична творческа личност, която почти винаги е с „розовите“ очила и се събужда с поне 10 идеи, които иска да осъществи. Чувствителна съм, ценя „малките“ неща в живота и мечтая смело.

Песента “Get It On”, която е първият видео сингъл от албума, въздейства с емоция, глас, а видеото- с минимализъм. Това ли е водещият артистичен принцип за теб?

– Емоционалното въздействие е най-важно за мен и се надявам наистина да съм го постигнала с песните от албума. Разказвам лични истории и неща, които съм преживяла, трудно ми е да пиша по „тема“ без да е нещо, което ме докосва лично. Продукцията не е изцяло минималистична, но тази песен е много специална и се радвам, че се получи по този начин благодарение на Боян Ангелов, който направи страхотен аранжимент.

Какво буди вдъхновението и чувствеността ти в периода на социални ограничения и тревоги, през които преминаваме?

– Аз съм много социална личност и същевременно понякога обичам да стоя вкъщи с дни и да не се виждам с никой. Положителното при мен за затварянето беше, че успях да се съсредоточа върху музиката без да се разсейвам с постоянни излизания, срещи, ходене по концерти и т.н. Точно преди Ковид, живота ми беше доста динамичен, трудно си поемах глътка въздух и постоянно се тичаше наляво надясно. Реших да гледам на нещата от позитивната страна – започнах да медитирам, създадох си сутрешен ритуал, подредих си много проекти и идеи, започнах да работя върху нова музика, отделих повече време на пианото и определено се възползвах от всяка минута, защото знам, че като се върнем към стария ритъм, няма да имам толкова свободно време. Вдъхновението идва от любими артисти и откриването на нови, излезна страхотна музика през последната година.

На какво ни научи последната година? Промени ли се начинът ти на мислене?

– Със сигурност имаше много уроци през последната година. Трудно е в днешно време да приемем факта, че ни се отнема „свободата“. Не бих казала, че си промених много начина на мислене, защото аз винаги съм била ценител на малките красиви моменти в живота, като например разходка в слънчев ден с близък човек. Научих се да медитирам и да се вслушвам в интуицията си повече, да изолирам излишните „шумове“.

Лесно ли откриваш музиканти и артисти, които да споделят подобна на твоята нагласа и стремежи?

– Честно казано напоследък съдбата по много странен начин ме среща с хора, с които сме на една вълна и които страшно много ме вдъхновяват.

Кои са твоите музикални герои?

– Много са, страшно много – Стиви Уондър, Майкъл Джексън, Алиша Кийс, Джейкъб Колиер и т.н.

Ще успее ли да се възстанови музикалният бизнес след тежката криза, която преживява? Какво ще се промени според теб?

– Не знам какви ще бъдат тенденциите в световен мащаб, защото със сигурност най-много приходи се правят от турнета. Онлайн стрийминг концертите изобщо не могат да се сравняват с концертите на живо. Аз лично се надявам сцената да се възстанови, виждам вече реклами за Световни турнета през 2022 на готини артисти.

Какво ти дава участието в Intelligent Music Project?

– Възможност да работя със страхотни музиканти и с д-р Милен Врабевски, който устремено върви напред и организира продукции на много високо ниво. За мен това е много ценен опит и се радвам, че съм част от този проект. Всяка среща, репетиция, пътуване ме учи на нови неща.

Каква е най-голямата ти мечта?

– Най-голямата ми мечта е да продължавам да правя качествена музика с хора, с които взаимно да се вдъхновяваме и зареждаме, и по някакъв начин да докосваме другите – с текст, с мелодия, с изпълнение на живо. Всичко друго е преходно.

Ако имаш възможност какво би сложила на огромен билборд?

– Бих сложила един надпис на принципа на „Pay it forward“, да направиш добро за непознат и да предадеш нататък. Имаме нужда от това.

 

Песента “Get It On” е първият видео сингъл от предстоящия албум на певицата.

 

Лина Никол на гости на Елена Розберг в Z-Rock като част от формацията Intelligent Music Project на д-р Милен Врабевски