С филм за Пеле започва Sofia Summer Fest, група SEVI открива музикалната програма

Интригуващи филми, музика, театър на открито, вкусна храна, класно вино и бира чак до края на лятото предлага на своите гости Sofia Summer Fest.  Мястото е Южен парк II зад музея „Земята и хората“ и зад Софийски Арсенал – музей за съвременно изкуство.

За идеята и съдържанието на фестивала ни разказа Алекси Калев от организаторите. Той е създател на Bulgarian Live Music с дългогодишен опит в организиране и провеждане на масови събития и рок концерти. Сред проектите, по които е работил и продължава да работи, са Midalidare Rock, Kavarna Rock, Световно първенство по художествена гимнастика, концерти на Godsmack, Helloween, Europe, Accept.

На снимката: Елена Розберг и Алекси Калев

София отдавна имаше нужда от летен фестивал на открито. Какво ще предложите на публиката от столицата и гостите на града?

Абсолютно! Смятаме, че на града му липсваше именно подобен фестивал, каквито има във всички големи столици и сме изключително щастливи, че въпреки трудните времена, в които се намираме, намерихме партньори, които вярват в нуждата от нещо подобно. Специално искаме да благодарим на Столична община и Министерство на културата, без които нямаше да бъде възможно да го направим.

Програмата ни е доста амбициозна. Наши партньори са София Филм Фест, които ще предложат богата селекция на качествени филми. Сред които са „Мистър Джоунс“, „Прегорялата Ерес“, „Бащата“ и много други. Отделно фестивалът Masters of Art на Найо Тицин ще има три дни между 28 и 30 август така, че любителите на киното са добре дошли. Музикалната част стартираме със SEVI тази неделя, а във вторник, 25-и август е Иво Димчев. През септември ще имаме концерти на Акага, Д2, Виктория Георгиева и други, а пък Стефан Вълдобрев ще представи книгата си.

Всеки уикенд от 11:00 часа ще имаме представления и филми за деца, които ще са от 11:00 часа.

Залагаме и на театър, сред заглавията през септември са „Приятно ми е Ива“ и „Фермата на животните“ на театър 199, както и комедията „Горката Франция“

Програмата все още се прави, но и само с тези заглавия мисля, че се вижда какво искаме да покажем на зрителите.

Посещавала съм доста летни фестивали по света- в Лондон, Лисабон, Принстън/САЩ/ и др. – ползвахте ли утвърдени и работещи идеи за организацията на софийския? 

Разбира се. Ние няма да откриваме топлата вода, както се казва. Видели сме хубави примери от Европа и света и ще ги приложим и при нас, например седящите места пред сцената са плажни столове, защото искаме освен да е удобно за хората, да им дадем онова лятно усещане, което човек има сядайки на такъв стол. Друго, което е интересно е, че при нас ще има разнообразна храна и над 6 вида наливна бира, както и 50 вида бутилирана бира от Биротерапия. Rolling Dog ще имат свой ресторант за хот-дог. За любителите на бургери, ще се грижат от Boom Burgers, a Freeride Kitchen ще предлагат разнообразно меню само с качествени български продукти. Restobar Giradino пък ще се погрижат за феновете на пицата.

Кое ще отличи летният фестивал в София? 

Като за начало го отличава екипът който стои зад него. За да се случи фестивал от подобен мащаб са нужни хора от различни области, които да се обединят и да работят заедно. Освен нас, в организацията и провеждането участват още „Чучков Брадърс“ и „София Филм Фест“, които се грижат за програмата, BSG Media, които се грижат за заведенията и напитките и 8pm, които са нашият маркетинг партньор. Убеден съм, че с общи усилия ще предложим нещо наистина ново и различно за София.

Като меломан се интересувам от музикалните събития, които много ни липсват.

Липсват ни всякакви събития, тази пандемия ни вкара в много странен режим, но се надявам, че всичко това вече е зад нас. Музикалната ни програма е разнообразна. Имаме доказани банди като SEVI, Акага и Д2, имаме най-големия хит за последните месеци у нас – Иво Димчев, имаме българската представителка на Евровизия – Виктория Георгиева, концерт ще имат и Жлъч и Григовор, познати на ъндърграунд сцената ни и в момента договаряме още участия за септември, които ще обявим съвсем скоро.

Подходящ ли е за семейно посещение фестивалът?

Абсолютно е подходящ за семейства с деца, като събота и неделя особено, защото тогава сутрин ще имаме детски спектакли и детски филми, но и не само. През всеки един ден от седмицата семействата са добре дошли, защото ще могат освен да слушат музика и да гледат постановки и филми, но и да похапват.

Как ще спазите противоепидемичните мерки, за да спокойни хората?

 Фестивалът се организира спазвайки всички мерки, които са наложени. Между всички столове има отстояние, навсякъде имаме дезинфектанти и най-важното е, че имаме капацитет, над който няма да можем да пускаме повече хора. Така, че всички могат да са спокойни идвайки при нас.

 

BLM е един от водещите организатори на концерти в България. Доста събития бяха пренасрочени. Какви са последните новини?

Извън Sofia Summer Fest ние продължаваме работа по Midalidare Rock in the wine valley, където към Judas Priest, Running Wild и Within Temptation се включи още един хедлайнер – Sabaton, които добавят и още един ден към рок фестивала. За 10 юни следващата година пък беше отложен концертът на Helloween, така че ни очаква, надявам се, една силна рок 2021-а година!