Абортите – поредната тема, която раздели обществото и църквата

Mother

Една дискусия в общественото пространство предизвика крайни мнения в последните дни. Става въпрос за правото на жените да прекъсват нежелана бременност по собствено желание.

Около въпроса се шуми не за първи път, но сега разговорът се нажежи до червено заради позицията на Българската православна църква, която бе изразена по повод Стратегията за развитието на детето на Министерски съвет 2019-2030 г.

Светият синод се обяви за забрана на абортите и въвеждането на задължително религиозно обучение на всички деца. Синодът призовава Министерския съвет за цялостна редакция на стратегията поради липсата на цели, посветени на подобряването на духовно-нравственото състояние на българското дете.

Какво означава това? Тази сутрин в сутрешния блок на БНТ богословът Десислава Панайотова се опита да разясни позицията на БПЦ. Тя заяви: „Абортите са легализирано убийство и няма как църквата да ги толерира под каквато и да е форма. Дори ако една жена бъде изнасилена, би било грях от нейна страна да направи аборт, защото по този начин тя посяга на заченат живот, който макар заченат и с грях, си остава чист, остава Божи дар.“

Панайотова смята, че ако една една жена получи подкрепата на семейството си, на обществото, на църквата, на работодателите си, тя ще намери сили да роди детето.

В студиото бе сексологът доц. д-р Румен Бостанджиев, който коментира, че за да се избегне абортът, първо трябва да се избегне зачеването. „Ето защо би било добре децата да бъдат сексуално образовани и да знаят ролята на контрацептивите. В крайна сметка всяко дете трябва да бъде родено желано. Така че нека всеки човек сам да прецени за себе си кога и дали иска да бъде родител“, посочи експертът и добави, че е обезпокоен от архаичното мислене на българската църква по отношение на сексуалното възпитание.

„Да решаваме проблеми като защитаваме шамарите и да отричаме абортите е просто анахронизъм’‘, поясни д-р Бостанджиев и заяви, че в съвременното общество боят отдавна е отречен като метод на възпитание.

Най-коментираната тема днес и в социалните медии е за или против абортите.  Силно негативни коментари събра лично мнение на главния редактор на в-к „24 часа” Борислав Зюмбюлев. Не липсват и хора, които подкрепят  изразената от журналиста позиция, а именно:  „Разбира се, че абортите трябва да бъдат забранени, защото са грях. Абортът си е убийство и не може да бъде право на жената да се разпорежда с утробата си, защото тя не е нейна. Без да съм някакъв християнски фундаменталист, мисля, че така е редно, и се възхищавам на държави като Полша и Ирландия, които държат на това все още…”

Журналистът призовава Българската православна църква да изрази своето категорично мнение по темата и „да я отстоява, защото такава е шестата Божа заповед – “Умишленото погубване на заченатия плод подлежи на наказание за убийство.”, пише Борислав Зюмбюлев.

Ето и част от коментарите на тази позиция във Фейсбук: „ …тогава би трябвало логично да следва да сме срещу ин витро и ваксините, които също могат да бъдат третирани като намеса в „божиите дела“. Или си говорим от името на Светия дух, ама само когато ни е удобно? „Стилът на коментара е крайно неуместен извън средновековието“. Потребителите определят статията като писане и говорене на езика на омразата.

Протестите срещу забраната на абортите в Полша са често явление /сн. БГНЕС

А ние се питаме – защо това е поредната позиция изразена от БПЦ, която копае разделение?  Дали не става въпрос за поредната доза лицемерие и „отбиване на номер“? Защо църквата не говори за работата си с проблемните малцинства, където деца раждат деца? Или пък не оповести дейностите си, които прави в помощ на самотни майки, или такива в трудна социална позиция, за които да имат дете е немислимо, а не нежелано. Вместо това от Синода отново излизат с позиция, която е твърде далеч от Европа през 21 век, където всъщност се намираме. Изключваме от това число единствено строго католическа Полша, където „екскурзиите“ в чужбина с цел аборт са често срещано явление. Преди половин година в Ирландия хората отхвърлиха забраната на референдум.

Цитираме още един коментар от мрежата: „Когато те забременеят са свободни да НЕ правят аборт. Дотогава не следва да са компетентни да се изказват по отношение тялото на жената и правото й на избор какво да прави с него.“