Антиваксърите или кои са 10-те глобални заплахи за здравето ни

Антиваксърите официално влязоха в топ 10 на глобалните заплахи за здравето ни.

Движението, което се противопоставя на задължителните ваксини, заема осмото място в класацията на десетте фактора, които най-много застрашават живота на хората по света.

Данните са повече от сериозни, тъй като идват от Световната здравна организация.

Ето как изглежда класацията:

Глобална заплаха номер 1 е мръсният въздух. Проблемът причинява смъртоносни болести, от които годишно умират над 7 милиона души в световен мащаб.

Следват незаразните болести: рак, диабет, сърдечно-съдови заболявания, които най-често са причинени от нездравословен начин на живот, злоупотреба с алкохол и наркотици, както и от замърсяването на въздуха и околната среда.

Грипът и лошите условия на живот са поставени на трето и четвърто място.

Резистентността на бактериите към антибиотици е на петата позиция, според СЗО.

Хеморагичната треска Ебола е все още сериозна заплаха за живота на хората. Огнища на вируса има в Република Конго и други африкански държави.

Първичната здравна помощ или по-скоро нейните недостатъци е глобална заплаха номер 7.

Антиваксърското движение, което има все повече последователи по целия свят, се превръща във все по-сериозна потенциална заплаха. То е поставено на 8-мо място от здравните експерти

Следва вирусът пренасян от комари – Денга, който причинява смърт на 20% от заболелите от него.

Ако може да има добра новина в подобна класация, то тя е напредъкът в лечението на ХИВ/СПИН, което поставя вируса на 10-то място.

Все още 1 милион души годишно умират от болестта, но лечението става все по-ефективно и скоро тя ще изчезне от списъка с най-сериозните  заплахи за здравето на човечеството.