За пръв път срещнах Клинт Истууд през 1974-та…

„За пръв път срещнах Клинт през 1974-та. И тогава, и сега беше джентълмен – на снимачните площадки, в холивудските студиа, на големи събития и в дома си в Кармел Калифорния, който винаги е бил неговата котва, неговата противоотрова срещу повсеместните аплодисменти, които получава заради уникалната си филмова кариера.

Винаги е бил щедър спрямо времето си.

А също и спрямо безбройните си екранни партньори, филмови сътрудници, приятели, семейство, любовници. Ричард Бъртън ми довери, че Клинт бил най-лесният актьор – „без никакво театралничене“, – с когото е работил. Изрича известната си днес фраза, за да опише екранния си партньор от „Гнездо на орли“:

„Клинт притежава „динамична летаргия“.

Нито тогава, нито сега някой знае какво точно е имал предвид, освен че това е било замислено като щедър комплимент. Чарли Бронсън, замесен във войната между „Мръсният Хари“ срещу „Смъртоносно желание“ и който на младини се появява в Rawhide („Камшикът“), казва: „Клинт е класа, така че няма конфликт.“ Ричард Харис признава, че е изживял едно от най-големите си приключения, като му е партнирал в „Непростимо“.

Наред с всички други Морган Фрийман, Джийн Хекман, Шон Пен и Тим Робинс са му почитатели и носители на „Оскар“ за филм, дело на техния приятел.

Поддръжник на гражданските права и активист, Робинс разказва за първата им среща:

„Клинт не е истински републиканец, той е либертарианец. Мислех си, че ще срещна „Мръсния Хари“, но той е мил, любезен и почтен човек.

Вижте само екипа му: с него са от години. Той е лоялен и достоен. Това е важното за всички ни.“

Мерил Стрийп е по-интимна: „Обичам го.“

Това го повтаря и Хилари Суонк от „Момиче за милион долара“, също и Рене Русо от „Под прицел“, Уанда де Хесус и Анжелика Хюстън от „Кръв“ и Марша Гей Хардън от „Реката на тайните“. Истууд винаги е взимал жените във филмите си с конкретна причина и не е гледал на тях като на украшения.

Той е семеен човек, в смисъл на гигантска главоблъсканица: има седем деца от пет различни жени. През 2017-а най-голямата, Кимбър, е на петдесет и три, а най-малката, Морган, е на двайсет и една. Почти всички са откровени и с тях е лесно да се разговаря. Клинт е патриарх на едно необичайно, но всъщност много щастливо семейство.

Истууд не е звездна корпорация, а рязък бизнесмен индивидуалист, който е наясно с баланса между бокс офиса и почтеността, професионализма и личното пространство, а най-вече разбира лоялността.

Такъв е от телевизионните серии Rawhide от петдесетте години на миналия век.

Работи от десетилетия с все същите хора и обяснява: „Запознати са с термините ми.“

Освен това всички познават Клинт. И това е толкова удобно, когато човек пожелае да разкрие истинската история на една жива легенда…
Поздрави за всички.
Дъглас Томпсън“

Това е едва началото на великолепната биография на Клинт Истууд, издадена у нас от Кирил Войнов и неговото издателство „Premium Books“.

Чуйте най-интересното за това книжно съкровище в подкаста на Елена Розберг:

 

Още за хубавите книги в Triple E.Y.E