Гледаме „Рома“ на Алфонсо Куарон през март

Едно от събитията в киното през тази година – лентата  „Рома“ на мексиканеца Алфонсо Куарон, идва на голям екран у нас през март.

Филмът, който спечели наградата „Златен лъв“ на кинофестивала във Венеция и получи общо 10 номинации за Оскар, ще бъде излъчен в рамките на София Филм Фест, като ще има няколко ексклузивни прожекции само в рамките на фестивала.

„Рома“ е номиниран от Американската киноакадемия в общо 10 категории, сред които за най-добър филм, най-добър чуждоезичен филм, за най-добри актриси – в главна и във второстепенна роля, както и за режисура за Алфонсо Куарон.

Филмът вече спечели Златен Глобус за най-добър чуждоезичен филм и за най-добър режисьор, а в в списъка с отличията му са още 7 номинации за наградите БАФТА.

Куарон е сценарист, режисьор, продуцент, монтажист и оператор на своя филм, вдъхновен от спомени и образи от неговото детство.

Според критиката „Рома“ е най-добрият филм на режисьора до момента.

„Рома“ е вълнуваща, завладяваща и трогателна творба с богата лична история, красиво и динамично заснета в чистотата на черно-бялата стилистика. Това е историята на Клео (в ролята е Ялица Апарисио), млада жена от малцинство, която работи като прислужница за семейство в Рома, квартал от средната класа в Мексико сити, в началото на 70-те години на XX век… В самото сърце на творбата е чудесното превъплъщение на Апарисио, която създава своя образ с нежност, деликатност, стоицизъм и безкористност. Тя е перлата на този забележителен филм!“, пише Питър Брадшоу от The Guardian.

Познаваме режисьора от шедьовъра му  „Гравитация“ и „Хари Потър: Затворникът от Азкабан“,  така че сме повече от нетърпеливи да видим какво е сътворил сега мексиканският кинорежисьор.