„КО-ОП“ – новото коуъркинг пространство, което Вчовечава

В задния джоб на парка Мадрид, точно до култовите „Ракия“ и „Спутник“, се отвори пространство за креативни индустрии. Ели Сотирова – един от създателите на „КО-ОП“ твърди, че светът вече се е РАЗчовечил, а изкуството ще ни Вчовечи. Заради това е и започнала.

Мечтата била за галерия, но след това открила това място на любимата й локация в София. Установила, че е по-голямо, отколкото ѝ трябва и от там – запълвала с още мечти. Арт-зона, коуъркинг пространство, рецепция, която има характер на снак-бар и чудна градинка, очакват творческите личности да си развинтят фантазията. Идеите за мазето – все още пазим в тайна

В напълно човечна обстановка, създадена от безспорни иноватори в дизайна, си пием с нея коктейл от водка, босилекови листа и спрайт и си говорим как така се създава толкова красиво, леко, свежо и младежки заредено пространство.

Не просто естетския, а щур дизайн, е създаден от хора, които са точно в тези индустрии. Бюрата, проектирани от „Делянката“ са изобретение, което е с петстепенна механика за вдигане. Първо – можеш да тренираш на тях, второ – да работиш на височината, която искаш, дори и прав. Табуретката също е смес от мебел и уред за тренировка на кръста и гърба. Забавно те люшка към нови идеи.

Неронияда“ е първия щурм на „КО-ОП“ към разбиването на статичността. Културата, казва Ели, не е елитарно изкуство и не бива да си мислим, че е много скъпо, трудно достъпно и за избраници. Димитър Казаков – Нерон е представен в принтове, картички и тефтери. Един от най-големите ни авангардисти има картини, които могат да станат достъпни като послание за тези, които харесват неговото изкуство. „Защо трябва сток-имидж от Икеа да е това, което пълни всеки дом?“, пита Ели.

Всички места, които представят изкуство, трябва да са като храмове, в които човек да влезе, да ги почувства, да се помоли. Това е смисълът.“

В момента като част от Фотофабрика, „КО-ОП“ представя сицилианския фотограф Алберто Гандолфо – „Онова, което остава“. Идеята е: „Какво остава след новините?“. Истории, свързани с мафия, организирана престъпност и корупция. Преносими към нашата действителност случаи за търсене на справедливост и човешкото усилие да се обърне системата. Изложба за случаите, които не са разрешени.

Идеята на коуъркинг пространството не е работно място, заключава Ели. Това е създаване на общност. Един организъм. Хора, които са самостоятелни бойни единици и могат да социализират.

Ние подготвяме програма от събития, които ще бъдат насочени изцяло към общността, която ще работи тук.“

А, докато ние си говорехме с Ели, общността върлуваше навън и вътре в „КО-ОП“. Ярка, многоезична, красива.

КО-ОП е на Янко Сакъзов 17, facebook.com/koopsofia и 0896 66 00 81
Работно време: вт-пт 12:0020:00, сбнд
10:00-20:00