Mind Trips и Алекс Раева: Правенето на музика при нас е като магия, подобна на раждането

Трип хоп формацията Mind Trips с вокалистката Алекс Раева ни поднесоха новата композиция “Too many lies“ , която с всяко слушане ни кара да се гмуркаме още по-дълбоко в тяхната музика.  Песента е част от предстоящия четвърти албум на Mind Trips, втори с участието на Алекс Раева след My от 2018 г. Алекс, Бурян, Владимир и Ясмин ни пуснаха в техния социален балон, в който приятелството, таланта и естетиката са владетели.

Прочетете интервюто на Елена Розберг с мъжете и части от разговора на Евелина Павлова с Алекс Раева.

По време на пандемията ли е създадена Too Many Lies? 

Алекс Раева: Да! Кога, ако не сега да си напрaвим равносметки, да си научим уроците, да разберем колко малко неща ни трябват, за да живеем смислено и пълноценно. Имаме два варианта. Или да затънем дълбоко в този комерсиален свят, или да намерим по-важните неща и да се хванем за тях. Може би това, че имам дете, което ми дава пълния смисъл ме кара да си мисля, че трябва да сме позитивни. Най-малкото трябва да го направим заради тях.

Вярно ли е за теб, че живеем в социален балон? Какво ти дава това и от какво те лишава?  

Бурян Маслев: Балоните са много, въпросът е който точно си си харесал и избрал. Моят специално ми дава това, от което имам нужда, а и аз се старая да отвръщам със същото. Човек е социално същество, той създава собствената си обкръжаваща среда спрямо интересите си и светогледа си, влияе се от това, с което се обкръжил, и той влияе на него. От време навреме се налага да се сблъска с друг „балон“ и да излезе от зоната си на комфорт, но се старае бързо да се върне към своя. Собствения „балон“ ми дава щастие, най-вероятно ме лишава и от нещо, но то явно не е толкова съществено.

Владимир Митин: Старая се балона, в който живея, да си го създавам сам. Опитвам да се откъсвам до колкото мога от ежедневното, модерното и злободневното или поне да го правя приятно за мен. За това много ми помага музиката. Това ме прави асоциален, така че не бих могъл да кажа дали живеем в социален балон. Никога не съм се носил по течението…

Ясмин Исинов: Отне ми срещи с близки за мен хора, но ми даде повече време за семейството ми и нови музикални идеи.

Алекс, това че живееш извън градската суматоха как ти помага?

Алекс Раева: Аз от две-три години живея извън София. Явно при мен е настъпил този момент на пренасищане. Това съвпадна и с локдауна. И няма да лъжа, че това улеснява вглъбяването. Животът извън „жълтите павета“ ме спаси в тази ситуация, но и ме направи по-продуктивна в правенето на музика. За мен тази глътка въздух е много важна и спасяваща. Пожелавам на всички да си дават тази награда и да бягат поне за ден от този объркващ свят в София.

Музиката, която създавате в странните времената, в които живеем, от какво чувство е родена?

Владимир Митин: Музиката ни винаги е била родена от смесицата на общите ни усещания. Не мисля, че може да извадим на преден план само едно чувство. Ние сме седем човека, всеки с неговите проблеми, емоции и дерзания. Това ни прави група, а времето, в което живеем е просто призмата, през която проектираме музиката си.

Бурян Маслев: Музиката ни винаги се влияе от самите нас, а пък ние- от времето, в което живеем. Музиката е езикът, с който казваме това което мислим, изразяваме това, което ни вълнува в ноти и чрез лириката на Александра.

Ясмин Исинов: Странни времена, странни идеи – кои интересни, кои не, но е факт раждането на повече музикални идеи.

Много Pink Floyd-ово начало. Обожавам такава китара.  

Бурян Маслев: Чест и почитания! За мен лично музиката се дели на Pink Floyd и всичко останало и подобно сравнение за наш трак, макар и началото е огромен комплимент! В интерес на истината китарата на интрото на трака няколко пъти Александър я пресвирва, за да се опитаме да не звучи чак толкова Гилмор, но виновен се оказа клавира за това влияние, каквото и да свиреше Александър все в тая стилистика излизаше накрая.

Владимир Митин: И аз си помислих същото като я чух за пръв път

Китара и тромпетът ни припомнят красивото назад, а трип-хоп стилистиката на “Too many lies“, лириката, гласът на Алекс ни връщат в сегашното. Чия е тази идея?  

Ясмин Исинов:  Не съм сигурен чия е,  но според мен в основата стои Бурян.

Бурян Маслев: При нас правенето на песен е групово занимание, никога не знаем какво ще излезе на финала, аранжиментите се подреждат от само себе си, комбинацията на хората, музикантите, приятелите които сме винаги се допълваме един друг и накрая всичко звучи хомогенно. Както обича да казва Александра, правенето на музика при нас е като магия и често го сравнява с раждане.

Владимир Митин: Всяка от идеите е обща в целостта си и индивидуална в реализирането. Всеки сам си мисли партията с корекцията, помощта и мнението на другите. Съобразяваме се един с друг и уважаваме мнението на всеки.

Какво споява Mind Trips в пълнокръвен организъм?

Ясмин Исинов:  Може би това, че всички останахме преди всичко приятели в най-чистия смисъл на думата и независимо от различията ни се срещаме някъде там в магията на Музиката.

Владимир Митин: Това, че не сме постоянно заедно и не си омръзваме. И това, че сме коренно различни за едни неща, а за други сме абсолютно единомислещи…

Бурян Маслев: Нашият собствен Mind Trips „балон“, за който успяваме да откраднем време и да попътуваме с него

Алекс Раева: Когато сме седем човека и музиката е тази, която ние правим, трябва да сме заедно. Това между нас е екзалтация. Ние никога не сме работили по този начин – някой да запише нещо, да изпрати файл… Нашата музика не е комерсиална, не е на всяка цена. Не целим да вадим парче в определен момент, защото трябва. Тя трябва да бъде искрена и да бъде обляна с емоции. Няма как да е така , ако не се съберем и не я изживвем заедно.

Какво очакваш с най-голяма нетърпение?  

Бурян Маслев: Концертите пред публика. Няма по-голямо зареждане за музикант от това. Макар при нас те да не са чести, последна една година на почти тоталната им липса мисля, че се отрази на всички нас. Както и на нас в качеството си на изпълнители, така и на публиката.

Владимир Митин: В личен план лятото, а в глобален идването на някакъв вид Спасител за света или поне за България.

Ясмин Исинов:  Да си обуя късите панталони, джапанките и да си измия косата от пясъка. То па една коса….

Мислиш ли, че изкуството, което се ражда сега,  ще ни помогне след време да осмислим това което ни се е случило?

Алекс Раева: Да, това е смисълът на изкуството! То оставя дълбоки следи и през него може да четем какво се е случило години назад. Със сигурно ще има много качествена музика, която е направена точно в този период, защото има много музиканти, които творят сега. Имат време и чисто ментално имат тази неоходимост.

Автентичният звук на трип хоп формацията Mind Trips, в комбинация с характерните вокали на Алекс Раева и дълбокия текст на “Too many lies“, са причината едноименния сингъл да получи високата оценка на меломаните.

Лирик-видеото на “Too many lies”  подчертава силата на текста, написан от Алекс Раева.  Всяка една дума и фраза от песента са преминавали през съзнанието ни през последната необичайна година и са ни карали да се замислим.

Mind Trips започват работата си по “Too many lies” в края на 2020 година. Както обикновено музикантите творят заедно и всеки един от тях има своя собствен принос за естетския звук на формацията. През 2018 г. Алекс Раева се присъединява към  Aлександър Георгиев – китара, Бурян Маслев – бас, Владимир Митин – тромпет, Панайот Ангелов – перкусии, Стефан Цеков – барабани, Ясмин Исинов – клавир и оттогава групата е изключитено продуктивна. В момента Mind Trips работят върху новия си албум, като споделят, че за тяхна радост през последните години откриват сред феновете си все по-млади хора и това е мотивацията им да продължават да създават качествен трип-хоп, чил аут, фънк и джаз.

„Too many lies” вече е достъпна във всички стрийминг платформи, а лирик видеото е качено в YouTube канала на лейбъла Монте Мюзик.