Носителите на наградата Пулицър 2019

Обявиха тазгодишните носители на най-престижната американската награда за журналистика – Пулицър.

В категория „Служба на обществото“ отличието спечели вестникът South Florida Sun Sentinel за отразяването на масовото убийство в гимназия в град Паркланд. По-конкретно, наградата е за разкритията на пропуски от страна на училището и на служители от  полицията преди и след стрелбата в гимназията Marjory Stoneman Douglas High School.

Комисията, връчваща наградите изтъкна начина, по който вестникът е направил обществено достояние отражението на трагедията върху града, като същевременно е разпалил дебата за контрол върху оръжията в национален мащаб.

Pulitzer Prize
Eмоционалният момент в редакцията на малкия вестник от Флорида /сн. ЕPА/ БГНЕС

Наградата за новинарски репортаж получи Pittsburgh Post-Gazette. Мотивът на престижното жури е: „За потапяне и състрадателно отразяване на клането в синагогата „Дървото на живота“ в Питсбърг.

В категорията „Разследваща журналистика“ наградата Пулицър бе връчена на вестник Los Angeles Times. Трима журналисти от изданието разкриват, че уважаван гинеколог от Университета на Южна Калифорния (USC) е насилвал сексуално десетки млади пациентки в продължение на 25 години. Разследването им довело до оставката на президента на университета.

Трима автори на The New York Times получиха Пулицър за 18-месечно разследване за финансовото състояние на президента Доналд Тръмп. Те развенчават твърденията му за честно натрупано богатство и разкриват, че бизнес империята му е стъпила върху данъчни измами.

The Wall Street Journal също получи Пулицър за разкрития относно Доналд Тръмп. Изданието изкара на бял свят тайните плащания на президента към две жени, които по време на кампанията му твърдяха, че са имали отношения с него.

Агенция Reuters бе отличена в две категории. За поредна година общо 11 фотографа на агенцията са наградени за журналистическа фотография. Те са запечатали премеждията, отчаянието и тъгата на мигрантите, които пътуват към САЩ от Централна и Южна Америка. Припомняме ви, през 2016-та година българският фоторепортер Стоян Ненов бе част от екипа на агенцията, който тогава спечели престижната журналистическа награда за история, посветена на бежанския поток от Сирия към Западна Европа.

Втората награда за Reuters е за международна журналистика, която агенцията си поделя с Асошиейтед прес. Отличените репортажи са серия разкрития, описващи зверствата на войната в Йемен, и за гоненията на мюсюлманите Рохинги от Мианмар.

В категориите за литература призьорите  са романът The Overstory на Ричард Пауърс,  Fairview от Джаки Сибблис Друри, и биографията The New Negro: The Life of Alain Locke, от Джефри Стюард.

pulitzer

Соул легендата Арета Франклин бе удостоена посмъртно за приноса й към съвременната музика в продължение на повече от пет десетилетия.

Наградите Пулицър са най-престижните награди за американска журналистика и литература. Връчват от 1917 г. насам. Определянето на победителите в различните категории зависи от комисия от 18 души, съставена от бивши носители на „Пулицър“, уважавани журналисти и преподаватели.