Новата Петя Дубарова оживява на големия екран

„Петя на моята Петя“ е името на първата екранизация, вдъхновена от живота на поетесата

Петя Дубарова е едно от най-енигматичните и интригуващи имена в българската литература. Едва навършила 17-годишна възраст, тя отнема живота си, а вече е оставила след себе си стотици стихове, разкази и спомени, които разкриват само малка част от нейната необятна вътрешна вселена. Светът ѝ е толкова богат и пъстър, въпреки тленната действителност на крехка девойка. Гений в младо тяло, родил се в чуждо време.

Петя е момичето от Бургас, за което морето е свят с най-чудни истории за мъдрост, вечност, и любов. Свят, в който тя, подобно на русалка, плува красиво чрез думите. Училището, ваканцията, първата любов и приятелството са големите вдъхновения на поетесата. Достойнството и честността ѝ са по-силни и от тези на рицарите.

petia dubarova
Кадър от филма „Трампа“ на Георги Дюлгеров, в който Петя Дубарова играе

„Петя на моята Петя“ ще бъде художествена екранизация, която е вдъхновена от живота на поетесата и от нейния едноименен разказ. Историята ще бъде за живота на едно съвременно момиче със същото име и подобна съдба. Снимките на филма, естествено, ще бъдат в Бургас.

През последните няколко дни там се състоя кастинг за статисти, привлякъл стотици хора от цялата страна. Много са почитателите на Дубарова, 40 години след нейната кончина. Снимките започват до дни, а  от екипа изтъкват, че сценарият е  одобрен от сестрата на Петя – Елица Дубарова.

petia dubarova film

Режисьор на проекта е Александър Косев, когото познаваме от „Столичани в повече“, „Домашен арест“, „Кантора Митрани“, „Дървото на живота“, „Връзки“, „Откраднат живот“ и др.

В ролите ще видим Юлиан Вергов и неговата дъщеря Алена, която се подготвя за вълнуващата роля. В каста са още актьорите Албена Попова, Александра Костова, Васил Банов и десетки натурчици, които ще пресъздадат по най-естествен начин Английската гимназия в Бургас.

Сценарият е дело на две дами, чийто творчески бекграунд гарантира висока летва. Нели Димитрова е от авторите на „Love.net“, „Възвишение“, „Връзки“, „Домашен арест“ и др., а Валентина Ангелова е част от сценарните екипи на сериалите „Под прикритие“, „Домашен арест“ и „Скъпи наследници“.

Julian Cergov dashteria
Юлиан Вергов с дъщеря си Алена

Те са обединени от любовта си към творчеството и личността на Петя Дубарова, но подчертават, че това няма да е типичен биографичен филм. И все пак историята на бургаската поетеса ще бъде претворена на големия екран за първи път, което е повод за голямо вълнение на нейните фенове.

Очакванията са, че макар и да не е биографичен, младите хора ще открият себе си във филма. Защото Петя Дубарова – и преди и сега, е събирателен образ на младия човек, събрал всички страсти, терзания и противоречия, характерни за неговата неспокойна, търсещата и будна душа.