Оскари 2019: Очаквания и залози

Киното е страст и всички с нетърпение очакваме кулминацията на сезона – наградите Оскар, които ще бъдат раздадени тази неделя в Холивуд.

Днес Triple E.Y.E Project реши да провери къде експертното мнение на платформата за кино IMDB и пристрастното мнение на един кинофен в лицето на Ива Дойчинова ще намерят допирни точки. Или кой е най-вероятно да си тръгне щастлив от „Долби Тиатър” и кой ще прави тъжна равносметка на брой номинации и брой спечелени златни статуетки.

Един от безспорните кинохитове тази година е „Роди се звезда”. Според залозите на платформата за кино професионалисти IMDB обаче музикалният романтичен филм ще спечели само един Оскар за най-добра оригинална песен. „Shallow” в изпълнение на актьорския тандем Лейди Гага и Брадли Купър е брилянтна и заслужава наградата без съмнение, но въпреки това лентата се очаква да се превърне в най-голямото разочарование на наградите тази година.

Лейди Гага и Брадли Купър

От другата страна на медала е „Рома” – черно-бял художествен шедьовър, вдъхновен от детството на мексиканския режисьор Алфонсо Куарон. Според очакванията филмът, който разказва за едно мексиканско семейство през 70-те години на миналия век, ще бъде обявен за най-добрия филм на годината и ще спечели статуетките в категориите: режисура, най-добър чуждоезичен филм, и най-добра кинематография. Определено фаворитът на вечерта, а дори и една от сензациите, тъй като лента на испански ще спечели най-високата награда за американско кино.

Кадър от „Рома“

Тук експертното мнение на платформата IMDB и това на автора на tripleeye.bg Ива Дойчинова намират допирни точки. Ето какво казва тя по въпроса при кого ще отидат най-големите награди: В категория „Най-добър филм“ категорично имам два фаворита – „Рома“ и „Зелената книга“. Нежният филм на Алфонсо Куарон за неговото детство и бавачка са изобразително изкуство в киното. Умението на две жени – Клео – слугинята и София – майката на четири деца, да запазят грижовността и силата си, независимо от обстоятелствата в личния си живот и обществените трусове, са завладяващата магия на филма. Подчертано некомерсиален, „Рома“ едва ли ще зарадва масовата публика, ако грабне Оскар. От друга страна това ще бъде фурор, защото филмът е на испански език, а американската филмова академия се бои от такива решения. „Зелената книга“ има по-големите шансове сред моите два фаворита за Оскар. Брилянтната история за бодигард с италианско потекло и мачовски маниери да бъде нает за шофьор на изискания тъмнокож джаз изпълнител д-р Шърли на турне в расисткия Юг на САЩ, е базирана на истински случай. Толкова красив и заразителен, че след като изгледах филма, изчетох всичко, което успях да намеря за тях. А играта на Виго Мортенсен като италиански мачо с нежно сърце и Махершала Али като виртуозен музикант, алкохолик и гей със силен дух са на нивото на номинациите им и в категория „Най-добър актьор“ и „Най-добра поддържаща мъжка роля“.

Списък на номинираните за Оскар

Тук залозите за Махершала Али стават мнозинство, тъй като той е най-вероятният победител в състезанието за Оскар за най-добра мъжка поддържаща роля. Това ще бъде втората статуетка за чернокожия актьор в рамките на две години, което ще бъде рекордно постижение. Виго Мортенсен обаче по всяка вероятност ще се размине с Оскар (отново) за сметка на Рами Малек, който направи страхотно превъплъщение в рок идола Фреди Меркюри в биографичния филм „Бохемска рапсодия”. Малек заслужено ще вземе наградата, но според прогнозите филмът ще получи само още един Оскар – за най-добър звук.

Рами Малек /сн. EPA/БГНЕС

„Фаворитката” – лентата с 10 номинации за Оскар вече завоюва редица престижни отличия, сред които БАФТА и др., но филмът на гръка Йоргос Лантимос се очаква да спечели Оскари в едва две категории – за най-добър оригинален сценарий и за костюми. Грандиозните женски образи пресъздадени от актрисите Оливия Колман, Рейчъл Уайз и Ема Стоун ще отстъпят Оскарите на Глен Клоуз за главната ѝ роля в „Съпругата” и на Реджина Кинг за второстепенна роля във филма „If Beale Street Could Talk”.

Според Ива, която въпреки масовите прогнози, че Алфонсо Куарон ще бъде обявен за режисьор на годината, именно Йоргос Лантимос ще получи Оскар за „Фаворитката”: Набеденият за комедия филм, всъщност е изискана сатира с настръхващ косъма ефект. Умението да създадеш такава метафора, човешка драма и исторически момент едновременно, е достойно за Оскар.

Оливия Колман

В категория „Най-добър актьор“ тя гласува за Брадли Купър. Надявам се неговото изпълнение в „Роди се звезда“ да бъде отличено и да оправи неприятния вкус от факта, че той не получи номинация за режисьор. По отношение на този пропуск цитирам с огромно удоволствие статията Шон Пен за Deadline: „Той създаде филм за всички нас – несъвършените съвременни герои. Изкусното му майсторство го изстреля до финалите на филмовата индустрия, но го направи без суетата, която гласуващите най-вероятно ще предпочетат при окончателния си избор. Изкуството му не се подчинява на злободневната политика, нито заслепява с лъжите, на които мнозина от нас се наслаждават. Този филм е за трудния объркващ свят на любовта и живота, на мечтите и зависимостите, и въпреки това ние, неговите зрители, излизаме от киното с усещането, че не сме толкова самотни, както преди. В тези глупави времена, които увреждат душите ни, филм като „Роди се звезда“ обединява хората без подсладител, захар или търговски трикове. Той е постижението на един артист, който има куража да се изправи гол и да скочи от ръба на вертикална скала, като повлече след себе си целия актьорски и снимачен състав, и накрая да ги спаси. Това е триумф.“

Ива Дойчинова

В категория „Най-добра актриса“, най-много вдъхновение получих от Оливия Колман за ролята й на кралицата във „Фаворитката“Сложният образ, който минава през натруфен „бурсук“, сантиментална самотница и зависима от болките си влюбваща се вещица, е изпълнен виртуозно от Колман, споделя още Ива.

Нека на церемонията на 24 февруари победят най-добрите, да прокапят сълзи в емоционални речи от наградените, а всички ние да полеем с добро вино една добра филмова година – Ива Дойчинова и Triple E.Y.E Project.