„Хей, дядо Готин“ – Пол Маккартни издава нова детска книга

„Хей, дядо Готин!“ е новата детска книга на един от най-великите мъже на планетата -Пол Маккартни. Сър Пол е татко на четири дъщери и един син, и е горд дядо на осем внуци. Твърди, че не са най-красивите и прекрасни на света и са му дали идеята да напише историята.

„Казва се „Хей, дядо Готин!“ Защо? Ами, чакайте да ви разкажа. Един ден един от внуците ми каза: „Хей, дядо Готин!“ И аз отговорих: „Моля?“, и си помислих, че това всъщност доста ми харесва, така че от този момент нататък се превърнах в дядо Готин. И си казах: „Знаете ли какво, ами че това е хубава идея за книга“. И започнах да си записвам мънички истории, а после размених няколко думи с различни издатели на книги и на тях взе че им хареса това, което правех.

Накратко казано, книгата е за един герой, наречен дядо Готин, който олицетворява всички дядовци навсякъде по света. Той има четири внуци и ги нарича хлапаци. Те много го обичат и заедно поемат на какви ли не приключения. А той си пада малко нещо магьосник, ще видите в книгата. Исках да напиша тази история за всички дядовци и баби – и за техните деца – за да могат да им го четат преди лягане“- разкрива сър Пол.
Маккартни има опит в литературата за деца. Той е автор, заедно с писателя Филип Ардах и илюстратора Джеф Дънбар, на илюстрованата екологична книга High in the Clouds.

Писателският и поетичен талант на Сър Пол е неопровержим и сияе в някой от най-красивите и вълнуващи песни на The Beatles. Негови лирически произведения бяха събрани в началото на новото хилядолетие в изданието на Blackbird Singing: Poems And Lyrics 1965-1999. В книгата са публикувани световно известни текстове на песни от Маккартни и неиздавани преди негови стихове.

„Пол Маккартни е един от най-красноречивите поети и визионери на нашето време и изобщо.“- казва Франческа Доу, директор в „Пенгуин Рандъм Хаус .–

„Когато научихме, че пише детска книга с илюстрации, бяхме сигурни, че ще бъде нещо много специално, но това, което той и художничката Катрин Дърст създадоха заедно, е много, много пъти повече от всичко, което някога си бяхме представяли. „Хей, дядо Готин!“ е възхитителна фантазия, която просто пращи от магия, чувство за хумор и сърдечност – а самият дядо Готин е уникален герой за всички възрасти. И деца, и родители, и дядовци и баби – всички ще искат да поемат на приключение заедно с него.“

Илюстраторката на новата детска книжка „Хей, дядо Готин!“ Катрин Дърст е завършила Шеридън Колидж в Онтарио, Канада. Тя има богат опит в сферата на анимацията, има стаж в студиото на Пиксар и е работила с редица детски издатели. Когато не илюстрира книги, обикновено свири на акордеон, занимава се с танци или с куклен театър. Живее в Торонто с намусеното си дакелче на име Чили Дог.
С „Хей, дядо Готин!“сър Пол влезе в клуба на музикалните звезди, които са автори на детски книги, в който са вече Боб Дилън, Кийт Ричардс, Мадона и Боб Марли.

Илюстрирано приключение, изпълнено с екшън, от един от най-любимите ни дядовци на всички времена, сър Пол Маккартни, с илюстрации от Катрин Дърст излиза на български през септември 2019 от издателство Сиела.