С изкуство срещу мръсния въздух

smog free tower

5 юни е Световният ден на околната среда

9 от 10 човека по света дишат отровен въздух. Всяка година има около 7 милиона случая на преждевременна смърт причинени от замърсяването на въздуха. Данните са на СЗО и се съобщават по повод Световния ден на околната среда, който честваме днес. Тази година център на инициативата е Китай – една от държавите с най-мръсен въздух в света.

Призивът e „Заедно можем да победим замърсяването на въздуха“, а апелът е за общи действия в борбата срещу едно от най-големите екологични предизвикателства на нашето време. Целта е да се обърне внимание на обществеността върху личния ангажимент в грижата за опазване на околната среда, като се създаде отговорно отношение и екологично съзнание в хората.

Призивите на институциите са:

Изключи светлините и електроуредите, които не използваш

Провери категорията ефективност на домашните уреди – климатици, печки, и тн., за да използваш модели, които пестят пари и щадят здравето.

Не изгаряй боклуци – това директно допринася за замърсяването на въздуха

Използвай обществен транспорт, пътувай споделено, карай велосипед или се придвижвай пеша

Премини на хибриден или електрически автомобил и използвай електрически таксита

Изключи двигателя на автомобила, когато не си в движение

Компостирай органичните отпадъци и рециклирай другите

Използвай не-токсични бои

Един от начините за информиране и фокусиране върху огромния проблем с мръсния въздух е изкуството. Артисти и инженери бяха провокирани и създадоха инсталации и проекти, някои от които реално чистят въздуха.

Кулите прахосмукачки (Smog-free towers) – от Даан Розегаард

Даан Розегаард се мотивира от престоя си в Пекин и изобретява пречиствателни кули. Той ги нарича „Най-големите прахосмукачки на света“ – те засмукват мръсния въздух, пречистват го и го връщат обратно в атмосферата.

Инсталацията използва технология за позитивна йонизация на въздуха (positive ionisation technology), която според Розегаард е единственият начин да се пречистят големи обеми от ултра фини частици с нисък разход на енергия. Кулите могат да бъдат видени в Китай, Полша, Холандия и скоро, в Южна Корея и Мексико.

Построяването им доведе до глобална кампания с местни партньори във всяка страна. В момента авторът въвежда други две нововъведения – пръстен (smog-free ring), изработен от съдържащите се в смога компресирани частици, и колело (smog-free bicycle), информират от Българската мрежа на глобалния договор на ООН.

Сфери на замърсяването (Pollution pods) – оригинален проект на Майкъл Пински

Артистът се вдъхновява от различните видове замърсяване на въздуха и създава инсталация, състояща се от пет сфери с въздух, наподобяващ този на пет места по света: Северна Норвегия, Лондон, Ню Делхи, Пекин и Сао Паоло. Движейки се между сферите, посетителите долавят разнообразните нива и източници на замърсяване.

В Лондон мирише на дизел. За Пекин артистът смесва миризмите на индустриален пушек, въглища, отоплението на дърва и транспортните емисии. В сферата на Ню Делхи мирише на изгорена пластмаса и стъкло, както и на боклуци. Как ли мирише в сферата на Северна Норвегия?

Пински се надява инсталацията да доведе до „по-радикален подход“ в борбата с мръсния въздух и по-специално по отношение на транспорта.

Мастило, получено от замърсяването на въздуха

По време на посещение на своето семейство в Мумбай, Индия, Анирудх Шарма забелязва, че привечер белите му ризи постепенно се покриват с петна. Той осъзнава, че причина за това е мръсният въздух, съдържащ частици черни сажди. Когато се връща обратно в САЩ, Шарма решава да предприеме нещо срещу замърсяването, на което се е натъкнал у дома. Така той основава Graviky Labs – стартъп, разработващ технология, предназначена за дизеловите изпускателни системи, която да улавя отделяните вредни частиците. Екипът на Graviky успява да превърне саждите в мастило, наречено въздушно мастило (Air-Ink), което артистите по света да използват.

Досега технологията е уловила 1.6 млрд. микрограма фини частици.