Шърли Менсън от Garbage: Привилегия е да бъда на сцената

Алтернативната рок група Garbage пристига за своя първи концерт у нас

Garbagе e eдна от емблематичните групи от 90-те години на миналия век. Феновете на алтернативния рок са повече от развълнувани, че бандата ще оглави третия ден на фестивала Hills of Rock 2019. Почитателите на Шърли Менсън и компания могат да ги видят на живо на 30 юни на Гребната база в Пловдив.

Фронтдамата Шърли Менсън е една от най-ярките женски личности на световната рок сцена вече 25 години. Не само заради цвета на косата ѝ. Модна икона, но яростен застъпник на чистата женска красота, тя е един от най-силните гласове на движението Me Too.

Броени дни преди шоуто на Garbage у нас, Шърли Менсън даде ексклузивно интервю за радио Z-Rock. Публикуваме част от разговора ѝ с водещия Краси Москов, специално предоставен за tripleeye.bg.

– Здравей, Шърли, как си?
– Добре съм, благодаря.

Готова ли си за натоварения концертен график това лято?
– Не мисля, че някога си наистина готов за лятно турне, но се вълнувам. Всъщност след няколко часа трябва да хванем самолета, но съм изпълнена с вълнение и малко трепет.

– Не представяте нов албум. Доколкото знам 20 Years Paranoid турнето трябва вече да е приключило. Дава ли ви това възможност да свирите каквото искате?

– Да, така е и е много забавно. Както правилно отбеляза, последното турне, което направихме беше 20 Years Paranoid и за него имаше определен сетлист, докато тази година свирим песни от всичките ни албуми. Признавам, че сетлистът е доста силен. Дори не трябваше да тръгваме на турне тази година, в момента работим по новия албум, но получихме предложения, на които нямаше как да откажем, така че спретнехме едно малко турне.

– Формирането на Garbage винаги е било интересна тема за мен. Какво е за едно момиче от Шотландия да отиде в САЩ – по-скоро интересно ли беше или по-скоро трудно? Забелязвам, че си запазила шотландския си акцент, който аз много обичам.

– (Смее се) Щяха да ме ступат у дома, ако не звучах като себе си. Когато се присъединих към групата бяха гладна за успехи, амбициозна, и не се замислях много-много за положението, в което се намирах, просто исках да се възползвам в най-голяма степен. Беше предизвикателство на моменти, но също и радостно, беше невероятно преживяване, но гледайки от дистанцията на времето беше по-трудно отколкото хората си представят. Беше трудно за мен, но също и полезно. Предизвикателството винаги е от полза за израстването на един човек, така че съм благодарна, че беше трудно. Но, да, определено имаше и тежки моменти.

Garbage

– В началото на 21 век, когато групата реши да си вземе почивка, ти призна, че почти не сте общували един с друг. Как успяхте да преодолеете този проблем? Как се възстановихте?

– Ти си мислиш, че сме се възстановили (смее се). Когато решихме да си починем през 2005 г., защото имахме проблеми с общуването в групата, спряхме да правим музика за почти 5 години, което е дълго време. През този период всеки се занимаваше с различни неща, аз се снимах в голям телевизионен сериал в Щатите, много неща се случиха на всеки от нас, всички се променихме и израснахме като хора. Промениха се очакванията ни и разбирането за това какво имахме заедно. И когато всички се събрахме отново мисля, че оценихме химията между нас и осъзнахме, че всичко останало е второстепенно. Тази химия ни е била подарена и ще сме глупаци, ако я пропилеем. Така че от този момент вече гледаме по-друг начин на нещата. Имаме по-малко строги очаквания един към друг. Все още не общуваме както трябва, липсата на комуникация е удивителна, но изглежда това работи за нас. Това е странната динамика на Garbage.

– Чувстваш ли се на място в групата сега?

– Чувствам се привилегирована. За жена на моите години (52) да бъде в рок група, да прави албуми и да свири по невероятни фестивали из целия свят, разбирам, че съм една от малкото жени, които го правят и това е свързано с моята ангажираност в групата. Правим го заедно, не взимам за даденост тази привилегирована позиция. Чувствам еуфория през по-голямата част от времето, макар че не е било особено лесно да работя с по-възрастни мъже. Има определена динамика, която е създавала някои препятствия в живота ми, но също, както казах по-рано, е била полезна за мен.

– Какво всъщност стана с твоя соло албум, отказа ли се от него?

– Напълно се отказах от идеята. Какво се случи всъщност – написах песни за албум заедно с Грег Кърстин, известният музикален продуцент, който тогава беше абсолютно неизвестен и представих демо версиите на музикалната компания. Казах им:„Написала съм този албум, искам да запиша песните“ и от музикалната компания, с неизчерпаемата си мъдрост, заявиха: „Не знаем кой е Грег Кърстин. Не вярваме, че може да създаде хитове (смее се). Искаме ти да имаш хитове, искаме да си успешна, мислим, че имаш потенциала да станеш огромна световна поп звезда и това не е бъдещото, което си представяме за теб“. Прибрах се вкъщи и просто зарязах музиката за известно време, защото бяха толкова ядосана. Вместо това започнах да се снимам в един ТВ сериал. Междувременно Грег Кърстин се превърна в един от най-успешните продуценти за последното десетилетие (смее се). Идиотите в моята звукозаписна компания можеха да имат прекрасно продуциран албум от Грег Кърстин за 10 000 долара, но те решиха, че са по-наясно с нещата, така че останалото, както се казва, е история (смее се).


– Спомена твоята актьорска кариера, на заден план ли остава за момента?

– Не мога да кажа, че имам актьорска кариера. Просто получих невероятна възможност да живея актьорския живот за година. Невероятно се наслаждавах, но беше трудно за мен. Не се бях занимавала с актьорска игра досега. Учех се в движение и в края на 16-тия епизод вече бях понаучила доста неща, но съм много далеч от талантлива актриса. Има толкова много невероятно талантливи хора, дори не бих посмяла да се нарека актриса. Знам много малко за уменията, за актьорското майсторство, просто съм благодарна, че получих възможността да пробвам.

– Но поне си опитала.
– Да.

– След успешна кариера на певица, и след като си разбрала какво е да бъдеш актриса, има ли нещо друго, което би искала да пробваш в близкото бъдеще?

– Да, аз продължавам да пробвам, продължавам да опитвам нови неща. Обичам да пиша. Обичам да изучавам хората и музиката и човечеството. Надявам се в бъдеще да мога да направя нещо хубаво с всички тези интереси. Опитвам се винаги да си държа учите и ушите отворени, да съм любопитна. Ако не го направиш, боксуваш в начина на мислене, и когато това стане, преставаш да се учиш, а когато престанеш да учиш, все едно си умрял. Искам да се заставя да опитвам нови неща.

– За финал – ще направите ли добро шоу в Пловдив? Сериозно те питам.

– Първо, много сме развълнувани. Срам ме е да си призная, че не бях чувала за Пловдив, когато ни казаха, че ще имаме концерт. Потърсих в интернет и бях шокирана да открия какво бижу е този невероятно красив град, част от културното наследство на ЮНЕСКО… Не сме лъжица за всяка уста, не всеки би ни харесал, но сме уверени, че когато се качим на сцената ще направим доста добро шоу, което може да се мери с останалите…

Цялото интервю на Краси Москов с певицата Шърли Менсън може да чуете на сайта на Z-Rock.