Sky White Tiger за срещата си с идолите Radiohead, музиката и вдъхновението

Sky White Tiger отново идва у нас, този път соло

Sky White Tiger е виртуозен сайк-поп проект от Бруклин, Ню Йорк. Зад него e брилянтният Луис Шуадрън: мултиинструменталист, продуцент и фронтмен, свирил рамо до рамо с легенди като Дейвид Боуи, Елтън Джон и Radiohead.

Луис се завръща в България, за да ни покани отново в своята кибер-вселена на границата между реалността и фантазията. Той ще направи само три ексклузивни концерта в България. Първият е утре в столичен клуб – виж подробностите по-долу.

Музикалният журналист и автор на tripleeye.bg Елена Розберг се запознава лично с Луис през миналата година. Срещата им е по време на София Филм Фест, когато той е за първи път у нас. В навечерието на второто му шоу в столицата, тя не пропусна да го разпита за всичко интересно около него и музикалния му проект:

Какво се случва в света на Sky White Tiger напоследък?

Току-що записахме нов албум, наречен INVISIBLE CITY. Започнахме да работим по албума в Берлин и го завършихме в Бруклин с помощта на  няколко талантливи приятели – Крис Тейлър от Grizzly Bear, Bryce Goggin, Zac Colwell и Steve Wall. Също така наскоро направихме концерт в арт пространство в Greenpoint и планираме да пуснем целия запис през следващата година.

SWT

Четох някъде, че вашият проект е вдъхновен от астрологическата митология. Можеш ли да ни кажеш повече за това?

Мисля, че в основата на най-добрите песни, писани някога, винаги стои интересна история. Харесва ми да вярвам, че митовете са родени от човешкото желание да разберем кои сме ние като индивиди и какво ни свърза един с друг. Понякога приказките са смешни, трагични или поучителни, или пък са създадени просто за забавление. Но митовете винаги имат романтично и епично съдържание. В тях гигантски кентаври и кралици-скорпиони се борят за любовта на мистична звезда, и това ги свързва завинаги. Ако всеки от нас полегне за малко на тревата и погледне нагоре към звездите, човечеството като цяло ще бъде с по-отворени възприятия да прегърне приказното начало на нашата култура.

Познаваш ли българска народна музика и мислиш ли, че нашата фолклорна традиция може да те вдъхнови? Как музикалното ти семейство и престижното ти образование са повлияли на начина, по който създаваш и изпълняваш музика?

Винаги съм бил запленен от музиката на различните култури – музикалната секция „World“ в магазините за дискове и плочи е моята любима територия. Дядо ми през целия си живот е бил музикант и етномузиколог, така че той запали интереса ми към мистиката на различни музикални традиции. Често канеше на вечеря вкъщи музиканти от най-различни страни и националности. Като малък ме водеше в прашното мазе на Университета и ми показваше колекцията от музикални инструменти, събрани от всички краища на света, и по някакъв начин успяваше да извлече звуци от всеки един от тях. Беше като магьосник, нещо като Мерлин, само че без коса. След гостуването ми в България миналата година, започнах много да слушам вашата народна музика. Обожавам дамските и мъжки хорови вокални изпълнения. Моите корени са от Източна Европа и вероятно затова някакъв лъч от миналото ме хипнотизира и ме кара да бъда привлечен от фолклорното наследство. Това е много силно, очевидно, защото в рамките на шест месеца вече два пъти идвам в страната ви.

swt

Каква ще бъде музиката на Sky White Tiger без модерните технологии?

Мисля, че пак щеше да се получи. Правил съм няколко акустични концерта със същите песни, нещо като концептуален албум, изпълнен на живо. Просто са необходими повече инструменти, за да се създаде същото усещане като при оригиналните записи, по-хитри аранжименти. Обичам смесицата от технологичното и органичното, която дарява свежест на модерния ни слух. Независимо дали ни харесва или не, ние сме създания на модерната технология, deep drum и бас звученето в попа и хип-хопа всъщност влияят на начина, по който се обръщаме и възприемаме звученето на барабаните и баса, както и вокалните ефекти в джаз музиката. Когато пиша песни, се радвам, когато осъзная колко малко трябва да се добави, за да се създаде същия ефект като по-мащабните продукции. Ако разбирах нещо от готвене и кулинария, бих могъл да направя някаква умна аналогия.

Имаш доста впечатляваща биография. С кой от големите музиканти ти е било най-вълнуващо да работиш?

Гостуването ми с Radiohead във вечерното телевизионно шоу Colbert Report беше истинска чест. Психологическото въздействие на изпълненията им на живо е пристрастяващо и вдъхновяващо. Като изключим това колко се вълнувах, че ще свиря заедно с моите герои и едва не си подмокрих панталоните, това беше моментът, в който в главата си най-сетне се разделих със студентската скамейка. Успях да видя моите ментори като професионалисти и като нормални човешки същества, които се стараят да поддържат най-високо ниво и да вдъхновяват толкова много хора. По-късно попаднах на едно интервю с Том Йорк, в което разказваше как за пръв път е срещнал своя герой- Нийл Йънг, и си помислих, че всички творци трябва в някакъв момент да срещнат своите идоли, за да разберат дали са на правилната пътека. Понякога имаш нужда да следваш светлината от факела на героите. Надявам се да се срещна с Radiohead отново някой ден.

Гледайте и слушайте Sky White Tiger на 31 май в София. Концертът му е в столичния Amok Bar. На 1 юни той е във Велико Търново в Melon Club, а на 2 юни е хедлайнер на сцена „Пиринско ледено“ на Капана Фест в Пловдив.