Спомен за Крикор Азарян

Сн. БГНЕС

Днес големият български театрален режисьор Крикор Азарян щеше да навърши 85 години. В негова чест на сцената на Театър „Азарян“ ще се изиграе специалния спектакъл „Чехов х 3“, който може да бъде видян единствено днес  от 19:00 часа.

Заглавието ни връща към знаменитата трилогия по А.П.Чехов, която проф. Азарян успя да реализира, въпреки напредването на болестта си, оставайки на сцената почти до самия си земен край – сякаш въплъщение на максимата, че изкуството и духът са по-силни от тленното и плътта.

Актьори от постановките „Чайка“ в Театър „Българска армия“, “Три сестри” в Младежки театър “Н.Бинев” и “Вишнева градина” в Народен театър “Иван Вазов” ще излязат на сцената и заедно с публиката ще съпреживеят заснети неповторими моменти от процеса по създаването на трите постановки.

Те са едни от най-обичаните съвременни български актьори –  Меглена Караламбова, Бойка Велкова, Георги Новаков, Александра Сърчаджиева, Койна Русева, Николай Урумов, Малин Кръстев, Станка Калчева, Владимир Люцканов, Валентин Ганев, Мария Каварджикова, Деян Донков и Марин Янев.

След спектакъла за втора поредна година, Фондация „Проф. Крикор Азарян“ ще връчи награда за ярко постижение в театралното изкуство, като носителят на наградата до последно се пази в тайна.

Във фоайето на Театър Азарян ще бъде показана и изложба с плакати от постановки на Крикор Азарян през годините, съобщава БГНЕС.

В памет на големия театрален режисьор ви припомняме „10-те Кокови заповеди”:

  • Колкото повече любов и вяра, толкова повече творческа лудост и радост от процеса. А за това са нужни артисти емоционално възбудими и заразителни. Актьорството не е за темерути и дебелокожи.
  • Бъди в мир със себе си.
  • На сцената не излизай, ако няма какво да кажеш.
  • Да си на сцената не трябва да е задължение, нито пък само възможност за изява, а преди всичко вътрешна духовна потребност.
  • Не забравяй, че не знаеш нищо от онова, което предстои да се случи.
  • Не ти си важен, важно е това, което правиш.
  • Да си съвременен – това значи да си необичаен и неочакван в постъпките и в реакциите си. Но това не значи да не си мотивиран и да липсва логика. И тук е разковничето: да вдигаш летвата на неочакваното до невероятност, въпреки съществуващите закони на гравитацията.
  • Това, което респектира и възторгва зрителя, е лекотата и простотата, с която артистът прави нещата.Точно тези умения го извисяват неговите очи, защото на зрителят му е пределно ясно, че той това никога не би могъл да го постигне.
  • Смъртта настъпва тогава, когато публиката престане да реагира и ръкопляска, защото си мисли: „Че това и аз го мога“.