Свети Валентин и Трифон Зарезан – традициите по света и у нас

Сн. БГНЕС

На 14 февруари отбелязваме празниците на виното и на любовта. Според католическата традиция, която топло възприемаме и у нас, днес е денят на Св. Валентин – името е на християнски мъченик, живял през 3-ти век.

Денят се чества още от Средновековието, като още през 14-ти век в Великобритания започва традицията да се разменят любовни послания под формата на т. нар. „валентинки“.

Денят на влюбените се празнува масово в Западна Европа и САЩ , а традицията на писане на “валентинки”, подаряване на цветя, балони и шоколад е установила твърдо своето място за днешния ден.

Изчислява се, че всяка година се изпращат над 1 милиард поздравителни картички, като броят им  е по-малък единствено от този на коледните картички.

Св. Валентин се чества и в Япония и Корея. От началото на миналия век в Страната на изгряващото слънце в Деня на влюбените подаръци получават само мъжете. Празникът за жените идва месец по-късно, на 14 март, а денят е наречен “Белият ден”. Обратно на Япония, в Корея съществува традиция на „Черния ден“, в който всички самотни мъже се събират и се напиват.

Във Франция Денят на влюбените се изразява в разменяне на бижута и други романтични подаръци, а в Дания мъжете подаряват на възлюбените си сухи бели цветя.

В Ямайка на този ден провеждат масови сватби, а на плажовете прииждат многобройни младоженци от цял свят, решили да се врекат във вечна любов.

В Бразилия Денят на влюбените се празнува на 12 юни. На този ден бразилките извършват магически ритуали, с които привличат ергените. В Израел Денят на любовта се чества в края на лятото. Смята се, че на този ден момичето може само да предложи ръката си на момчето, което обича.

Любопитен факт е, че германците свързват любовта с лудостта и считат Свети Валентин и за покровител и на хората с ментални проблеми. Заради това на този ден се украсяват психиатричните клиники с гирлянди и цветя.

Поляците пък вярват в чудотворната сила на любовта и затова считат за свой дълг да отидат на църква и да се помолят за семейно щастие.

Свети Валентин не се отбелязва след мюсюлманите. В Саудитска Арабия в магазините е строго забранено да се продават червени рози, плюшени играчки и лакомства във формата на сърца, а  властите ще накажат тежко всеки дръзнал да престъпи законите.

В България празникът на любовта се съчетава с деня на лозаря – Трифон Зарезан, когато по традиция се зарязват лозите и за празнува с очаквания за добра реколта.

Денят е посветен на труда и любовта на българите към лозата, гроздето и виното. За първи път този празник започва да се чества официално у нас през 1962 г. в деня на свети мъченик Трифон. Тогава с постановление на Министерския съвет денят е обявен за професионален празник на лозаря. С въвеждането през 1968 г. на Григорианския календар от Българската православна църква църковният празник на свети Трифон Зарезан започва да се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря – на 14 февруари.