Woodstock? Има ли смисъл 50 години по-късно

woodstock festival

Новината, че нов Woodstock няма да има се оказа предпоследна

Woodstock 50 е фестивалът, който е замислен да отпразнува половин век от грандиозното събитие през 1969 година. В началото на седмицата инвеститорите обявиха в официално съобщение, че фестивал няма да има. Те смятат, че няма да могат да достигнат до нивото, което името на легендарното събитие предполага.

На фестивала през 1969 година при очаквани 50 хиляди се стичат половин милион души

„Въпреки огромната инвестиция на време, усилия и ангажираност, ние не вярваме, че продукцията може да бъде изпълнена като събитие, достойно за марката Woodstock, като същевременно гарантира здравето и безопасността на артистите, партньорите и участниците. В резултат на това и след внимателно обмисляне Amplifi Live на Dentsu Aegis Network, партньор на Woodstock 50, реши да отмени фестивала. Колкото и да е трудно, смятаме, че това е най-разумното решение за всички.”

Woodstock 1969

Това написаха организаторите на събитието, което бе планирано да се състои на 16-18 август в Уоткинс Глен, Ню Йорк. Сред потвърдените актуални звезди са Jay-Z, Майли Сайръс, Chance the Rapper, The Killers и Imagine Dragons, редом с легендите от 1969-та – Робърт Плант, Сантана, Дейвид Кросби и др.

Новината се разпространи светкавично във всички световни медии, но се оказа, че нещата не са окончателни.

По-късно, в ново изявление за Pitchfork, организаторите на фестивала заявиха, че събитието все пак ще продължи да търси ново финансиране. Промоутърите написаха: „Ще бъде жестоко!” и добавят, че се ангажират 50-тата годишнина на Woodstock да бъде отбелязана с фестивал, заслужаващ своето емблематично име и място в американската история и култура.

woodstock
Woodstock 1969

„Въпреки че нашият финансов партньор се оттегли, ние, разбира се, ще продължим с планирането на фестивала и възнамеряваме да привлечем нови партньори.” В последния си опит да спасят фестивала, те поискаха инвестиция от 20 милиона долара от Live Nation и AEG, но и двете компании отказаха. Сега преговорите за ново финансиране са в ход, но крайният резултат е все още неизвестен.

Новината за евентуалната отмяна на събитието е шокираща, но не и изненадваща. През март един от първоначално обявените хедлайнери – The Black Keys, обяви, че се оттегля, което даде ясен сигнал, че нещо не е наред. След това и пускането на билетите се отложи.

woodstock
Woodstock 1969

Култовият фестивал, който се провежда през 1969 година в Бетел, Ню Йорк, се превръща в нещо много по-голямо от музикално събитие. Случва се по време на разделеното от войната във Виетнам американско общество, а от сцената прозвучават призиви за мир, които се чуват от целия свят.

На фестивала се стичат 500 000 души, което налага хеликоптери на Националната охрана да носят медицински принадлежности и да осигуряват допълнителна охрана. Черен печат са документираните  свидетелства за употребата на наркотици от огромна част от хората, но антивоенните настроения и музиката надделяват за историята.

woodstock
Woodstock 1969

Звездите на сцената тогава са Джими Хендрикс, Jefferson Airplane, Джанис Джоплин, The Who, Джо Кокър и много други.

От 1969 година насам на всеки десет години се прави опит за възраждането на фестивала – символ на свободния дух. За съжаление нито едно от събитията досега не е успявало да достигне до това ниво.

hendrix woodstock
Джими Хендрикс

През 1999 година дори се стига до батални сцени, насилие и палежи. Хората са гневни заради високите цени и лошите битови условия. В последната вечер на фестивала полицията арестува 44 души, документирани са 8 изнасилвания, над 10 000 души са потърсили медицинска помощ. Концертът на Red Hot Chili Peppers e спрян преждевременно.

Тези факти, промените в музикалния бизнес, както и неуредиците във финансирането поставят въпроса дали изобщо е възможно да се организира фестивал, който да се опитва да достигне или поне да припомни за значимостта на събитието от 1969 година. Има ли го днес този стремеж към свобода, мир и любов, за да бъде възпят и преживян отново – 50 години по-късно?