4 метода за безпогрешен избор на служители – съветите на HR експерта Георги Първанов

Вие сте с Епизод 3 на рубриката WORKING CLASS HERO. В нея HR експертът Георги Първанов и Елена Розберг дават полезни съвети за добри бизнес практики и за кариерно развитие, както и ценни насоки на тези, които в момента са в процес на търсене на работа.

Епизод 1

Епизод 2 

Днешният подкаст е посветен на работодателите, които търсят и искат да изберат най-подходящия кандидат за своето работното място. Естествено бизнес експертът на Triple E.Y.E не пропуска да даде и ценни съвети на тези, които са на пазара на труда. Ето кои са основните неща, върху които Георги Първанов акцентира с препоръки и съвети.

Интервюто за работа е първата стъпка, за която трябва добре да се подготвят и двете страни. Безспорно то е най-важно и в най-честите случаи определя бъдещето на работодателя с новия му служител. Основно то се разделя на два вида – структурирано и неструктурирано. Препоръките на експерта ще чуете в подкаста по-долу.

Вторият метод е тест, като много често служи като допълнение към интервюто. Въпросите са за изграждане на личностна оценка, или пък за очертаване на по-специфичните умения на кандидата. Този метод не изключва дори детектор на лъжата, но тук става въпрос по-скоро за екзотика, успокоява Жоро Първанов.

Следват т.нар. Case Studies или решаването на конкретни казуси – тук правилото е да се дава казус, който е извън обичайните занимания на интервюирания. Стремежът е той да се извади от зоната му на комфорт, за да се види начинът му на мислене. Това се случва най-често в ситуация под напрежение, тъй като обикновено решаването на тези проблеми се дават за време. Тук изключително важно е кандидатът да се отпусне и да покаже себе си, а не да разчита на заучени неща, тъй като в този метод това много ясно си личи, съветва HR експертът.

Четвъртият метод е за подбор на хора за най-високи позиции. Става дума за т.нар. „Интерактивна игра“, която включва гореизброените три метода, а понякога този вид интервю продължава няколко дни. Често тук може да бъде включен цял екип от хора, които се състезават за една и съща позиция. Дават се най-различни задачи, чрез които се стреми да се види кой е лидерът в групата, кой заслужава повишение или понижение. Такава игра може да бъде строежът на кула от стари вестници например, казва Жоро Първанов. Заниманията се снимат и записват и след това реакциите на кандидатите се анализират обстойно. Човекът трябва да бъде максимално активен, той да задава темпото и да бъде изключително креативен.

И тъй като добрата работа не е възможна без пълноценна почивка, Георги Първанов отново ще ни заведе на пътешествие. Любимо негово място е Кейптаун, като го е посещавал няколко пъти. Природата там е невероятна и има много какво да се види, разказва Жоро Първанов, който освен бизнес експерт, е запален пътешественик. Полетът е дълъг, но козът тук е, че няма часова разлика с България. За любителите на вино и бира – Кейптаун е мястото. А къде да пробвате най-добрите южноафрикански вина, и къде са подходящите места за плаж или за сърф – чуйте в подкаста:

Всички подкасти на Triple E.Y.E Project може да откриете в профилите ни в Soundcloud и Spotify.