Ася Драганова – българският лектор на първия метъл конгрес в Лондон

asia draganova i metal kongres

Ася Драганова е доктор по културология, живее в британския „дом на метъла” – Бирмингам,  преподава „Медии и комуникации” в университета Бирмингам Сити, и е абсолютен меломан, който се увлича по пост-пънк, метъл, психиделична и прогресивна музика. Истинско съкровище, казва Елена Розберг, която направи телефонно интервю с Ася.

Поводът за разговора е първият по рода си метъл конгрес в Лондон, където българката беше един от лекторите. Нейните публикации, настоящи проекти и участия в конференции обхващат широк спектър от теми като съвременната българска популярна музика, популярната музика като културно наследство, субкултурни идентичности и музикални сцени. Участвала е в международни конференции в Австралия, Канада, Португалия и Финландия.

asia draganova i napalm death
Ася Драганова с Barney Greenway – фронтмен на Napalm Death. На снимката горе с Jake oт сирийската дет метъл банда Maysaloon от Дамаск, Sabina Classen от Holy Moses – първата британка, която използва техниката growl, и филмовия режисьор Monzer Darwish – автор на Syrian Metal is War

Съвсем скоро предстои и премиерата на книгата на Драганова: „Популярната  музика  в съвременна  България: На кръстопът”.

В нея авторката се фокусира върху много различни стилове на родната музикална сцена – рок, пост-пънк, блус, но също така разсъждава върху явлението на поп фолка, и развитието на българския хип-хоп. Драганова се е опитала да направи генерален портрет на съвременната българска популярна музика – за начина, по който тя се е формирала вследствие на посткомунистическите промени и трансформации в обществото ни. Затова и книгата се казва „Кръстопът”, разказва Драганова – между Изтока и Запада и негативният стереотип от този факт, който обаче до голяма степен е повлиял върху българските музикални артисти.

metal kongress
Още един кадър от първия метъл конгрес в Лондон – Jo Quail на електрическото си чело

Ася е родена в София, а в основата на нейния интерес към културните и социални значения на музиката са свиренето на китара и пеенето, с които се занимава още от ранно детство. Хобитата ѝ включват изобразително изкуство, поезия и фехтовка.

Всички подкасти на Triple E.Y.E Project може да откриете в профилите ни в Soundcloud и Spotify.