Бистра Иванова от Multi Kulti за мисията на социалното предприемачество

bistra ivanova multi kulti

Човек е създаден да бъде добър и позитивен, а често влага много повече енергия да спори и да воюва

Бистра Иванова е социален предприемач, културен иноватор, експерт по интеграция и изследовател. Тя е съосновател и председател на Multi Kulti Collective – българска неправителствена организация, която работи за развитие на обществото чрез изкуството и културата, активно помага за интеграцията на мигрантите, и защитата на правата на човека.

Бистра е и първият ни събеседник от платформата THE CHAGEMAKERS, която ви представихме неотдавна.

Стартът на дейността на организацията е с Multi Kulti Kitchen още през 2010 година. Тогава Бистра се среща със Звезда Ванкова и двете успешно се вдъхновяват чрез страстта си към пътуванията и хубавата храна. Те създават тази своеобразна платформа за чужденци, които живеят у нас, и които чрез храната и традициите си се превръщат в домакини и посланици на своята държава.

bistra ivanova

Multi Kulti Kitchen се случва първо в София, но към днешна дата тези събития се провеждат и в други български градове. Скоро ще има италианска Multi Kulti Kitchen в Пловдив, споделя Бистра. Там чужденци и емигрантски общности ще се съберат и ще се свържат помежду си, подпомогнати от традиционната храна, музика и култура.

bistra ivanova
Пътешествията са страст на Бистра /сн. Фейсбук

В София Multi Kulti Collective вече има и физически център. В сърцето на града, освен срещите между сподвижници, партньори и хора от различни краища на света, вече расте мултикултурна градска градина.

В нея виреят подправки и билки от цял свят. „Вече имаме босилек от Виетнам, ряпа от Иран, български домати и чушки”, разказва Бистра пред Евелина Павлова за tripleeye.bg. Тя споделя още за магията от срещите с хора от цял свят, социалното предприемачество и доброто, като философия и начин на живот.

Всички подкасти на Triple E.Y.E Project може да откриете в профилите ни в Soundcloud и Spotify.

С подкрепата на: