Боян Бенев – предприемач и мечтател

boyan benev

В първите минути от разговора с Боян Бенев може да останете с впечатление, че има нещо романтично в стартирането на собствен бизнес. Малко след това чувате и рационалните аргументи за това какво е човек да следва идеите си, да им има дава шанс, и да търси нови възможности.

Зад гърба си Боян има едва 34-годишен житейски път, но много по-голям брой проекти с негово участие. Към днешна дата той е  стигнал до нивото, в което трябва да ги ограничи, за да съсредоточи  енергията си. Боян развива софтуерна компания заедно с гиганта Google, работи по съживяването на едно малко село в планината, като реставрира единствената фурна там, а също така е музикален продуцент на група „Оратница“.

Историята му със сигурност е интересна –  Боян се завръща в България от Лондон, когато е малко над 20-годишен. В Англия той живее от малко дете със семейството си, но решава да се върне, и то след като на Острова получава наградата „Най-добър млад предприемач“. Първата си компания той основава на 16-годишна възраст.

boyan benev

На 20 години хората обикновено решават да тръгнат да търсят по-големи възможности навън, но Боян избира да се завърне у нас, за да се занимава с предприемачество и стартъпи. Със сигурност не защото е по-лесно, а защото имаш огромни възможности и свобода да развихриш въображението и идеите си. Стига да ги имаш, като Боян.

От няколко години той е  жури в най-сериозния конкурс за социални предприемачи – Venture. Следи, анализира и участва в така наречената предприемаческа екосистема.

Срещите ни с него са циклични, през 3 години. И Боян винаги намира начин да ме изненада и заинтригува.  Винаги вади от задния джоб някоя заразяваща история, дали ще е за книгата, която пише, проект за Google, или за фермата в село Свежен, която иска да върне към живот.

Той говори прекрасен български, но има английско чувство за хумор. Мечтател, но предприемач. Така го чух аз. Вие може да уловите и нещо друго. Приятно слушане.