Д-р Милен Врабевски: Сърцето ми е навсякъде, където има българи

Д-р Милен Врабевски е лекар, изследовател, предприемач и музикален продуцент.  Мисията му обаче е свързана с това България да бъде едно по-добро място за живеене. Дори и да звучи като клише, това е вградено в основата на Фондация „Българска памет“ и е повече от достойно посвещение.

Именно чрез Фондация „Българска памет” д-р Врабевски влага своите средства и труда си, за да допринесе за съхранението на историята, културата и традициите в България, включително извън пределите на страната ни, където обаче живеят стотици хиляди българи – Македония, Албания, Молдова, Украйна и всички части на българската диаспора.

Има обаче известно разочарование от липсата на участието на държавата в каузи, които заслужават реализация и по-сериозна институционална подкрепа:

„Държавата я няма, а ние очакваме те да се бият в гърдите и да са горди българи. Цялата геополитика в региона е насочена срещу нас и ние трябва да сме достойна алтернатива. Имаме правата и възможностите си, като граждани на ЕС, за една реципрочност със съседите и изисквания от наша страна сънародниците ни да са добре обгрижвани и ние да сме част от техния живот.“ – казва д-р Врабевски за отношенията с българите, които живеят извън територията на страната.

Д-р Врабевски е посветен на идеята да остави нещо след себе си. Желанието му еволюира в работата с българската диаспора, както и в създаването на паметниците на Цар Самуил и Цар Симеон Велики в София, и още много други проекти на Фондация „Българска памет“, чийто фокус е опазването на българското историческо наследство и култура.

С д-р Милен Врабевски разговаря Ива Дойчинова в специалния проект на Triple E.Y.E Project „Един успял мъж на 50“ – Част 2:

Още от подкастите на Triple E.Y.E чуйте ТУК