Д-р Владислав Райков за завръщането си в България, за иновациите в медицината и спортните травми

Евелина Павлова ни среща с д-р Владислав Райков – един от водещите ортопед-травматолози у нас.

Преди година лекарят избира да се завърне в България, след като специализира в Германия и Швейцария в продължение на 11 години.

„България е преди всичко моята родина и аз съм горд, че съм българин. Имам много приятели. Има много недостатъци в нашата държава, но има и много позитивни неща“, сигурен е докторът.

Процесът на изтичане на специалисти е не само от по-бедните страни в Източна Европа, споделя ортопедът. Лекарите от Холандия и Германия заминават за Америка, а нашите медици заминават за Западна Европа, за да попълнят липсата на професионалисти. „В България скоро ще трябва да идват лекари от Пакистан например, за да има кой да ни лекува.“, казва Райков.

„На управляващите бихме могли да кажем да създават предпоставки за силна икономика, да има данъчни облекчения и защита на родните продукти на държавно ниво. Когато в България има здрава и силна икономика, аз предполагам, че всеки един българин ще има допълнителна здравна осигуровка и ще плаща повече  за здраве, така че и заплатите на медиците да са по-високи и услугите да са на по-високо ниво.“

Д-р Райков споделя за Triple E.Y.E Project още за това как е открил призванието си да бъде лекар, къде изкуството среща иновациите и науката, за 3D принтирането в медицината, включително и в България, както и конкретни лекарски съвети за често срещани спортни травми и как да ги лекуваме:

Всички подкасти на Triple E.Y.E Project може да откриете в профилите ни в Soundcloud и Spotify.