Диригентът Димитър Косев като истинска рок звезда

dimitar kosev dirigent

Може ли един диригент, възпитаник на класическата школа в България и Виена да бъде истинска rock & roll звезда? Въпросът, който Елена Розберг задава е почти риторичен, тъй като в студиото на Triple E.Y.E Project днес е диригентът Димитър Косев.

Той е само на 26 години, но вече е диригент на оперите в Русе и Стара Загора. Освен това е запален рок фен – свири на китара и барабани, и е убеден, че между класиката и рока има много пресечни точки.

Поводът за интервюто на Елена Розберг е гостуването на операта на Джузепе Верди „Набуко“ в София. Най-новата суперпродукция на Русенската опера ще бъде представена в зала 1 на НДК на 29 март. Внушителната постановка е с италианско участие, а диригент е именно Димитър Косев. „Набуко“ ще пренесе публиката в далечните времена на Древна Юдея и Вавилон. На сцената ще излязат над 150 артисти.

Класическата музика е професионалната кариера на Димитър Косев, но в слушалките му звучат тежките рифове на банди като Disturbed, Rammstein и Godsmack, които слуша още от тийнейджърска възраст. Някъде тогава започва да свири на китара, след като от 5-годишен изучава пиано. „Съвсем не е безразсъдно да се твърди, че в класическата музика има много рок. Верди, Пучини, Вивалди и Бах  са истински рок звезди.“, казва Димитър Косев.

dimitar kosev
Димитър Косев на сцената

Той завършва в Русе, заминава да специализира във Виена, но се връща, за да поеме операта в Стара Загора. Тогава Косев е едва 23-годишен, но още на 21 поема ангажименти в русенската опера, което го прави своеобразен рекордьор. Това, което той отчита като своето най-голямо постижение обаче е да се завърне в родината си, за да прави това, което обича.

Другото сериозно предизвикателство пред младия музикант е било да изгради баланса в отношението на музикантите на сцената към възрастта и позицията му на диригент. „С уважение, с усмивка и професонализъм успях да си спечеля лидерската позиция“, споделя той пред Елена Розберг.

Още за класиката, рока, операта „Набуко“ и кой е дългоочакваният рок концерт в София, за който Димитър Косев си мечтае да бъде от дете – чуйте в разговора:

Всички подкасти на Triple E.Y.E Project може да откриете в профилите ни в Soundcloud и Spotify.