Д-р Емилова и колко е важно движението за нашия мозък

hrana za nashia mozak

Сн. EVA

Мозъкът е генерален, съвършен, но и много фин инструмент в нашето тяло и е повече от важно той да бъде в добра кондиция до дълбока старост. На тази тема е посветена поредицата на Ива Дойчинова, в която заедно със специалиста по здравословно хранене – д-р Людмила Емилова, разкриват рецептите за здрав и бодър ум.

На първо място за доброто състояние на мозъка ни е храната. Ако искаме да нямаме плаки по артериите, трябва да ограничим, а защо не и да се откажем от животинските мазнини. А с какво да се храним, за да сме здрави и да ограничим вероятността от болести на мозъка до минимум – припомнете си в първата част на този подкаст:

Д-р Емилова за храната на нашия мозък

Днес темата е движението, като една от най-важните съставки в рецептата за здраве на д-р Емилова.  Специално за кондицията на мозъка тя препоръчва по-интензивните тренировки. Кардио, тичане, аеробика и други бързи движения спомагат на кръвта ни да ускори своето движение към главата и подобно на буйна река да изчисти „отпадъците“ от артериите.

Карането на колело също е подходящо интензивно движение/Сн. EPA/БГНЕС

Мозъкът е едва 2% от нашето тегло, но кръвта, която той използва е 20%. Именно заради това трябва да забързаме движенията, за да помогнем на кръвта да изпълни главата и да прочисти токсините, които са се натрупали по-артериите. Редуването на бързи и бавни движения е най-добрата комбинация за „чистота” на мозъка ни, споделя д-р Емилова.

Йогата също е подходяща практика. Тя не залага на бързината на движенията, но множеството асани, в които сме с глава надолу буквално изпращат повече кръв в главата ни и освежаването е факт.

Ученето пък е идеалната мозъчна тренировка. Доказано е, че изучаването на един чужд език забавя деменцията с поне 5 години, разказва д-р Емилова. Хора, които четат книги и слушат радио също правят услуга на паметта си. Решаването на кръстословици и судоку е много подходящо за по-възрастните хора.

Всички подкасти на Triple E.Y.E Project може да откриете в профилите ни в Soundcloud и Spotify.