Д-р Пламен Димитров за съвременните фобии

Ако сме на улицата и се опитваме да се предпазим от връхлитащ автомобил е едно, но ако стоим на вратата на дома си и не смеем да излезем, защото си представяме, че ни удря автомобил, става въпрос за фобия, което е реално психическо разстройство.

Непрекъснато се появяват нови тревожни разстройства, което е реално отражение на общата генерализирана тревожност – безпокойството, което е познато на всички от нас. Това казва д-р Пламен Димитров – председател на съюза на психолозите в България, в интервю на Ива Дойчинова за tripleeye.bg

Д-р Пламен Димитров

Д-р Димитров говори за две „модерни” фобии – първата е към зависимостите в Интернет. Онлайн хазарта, както и всичко, което се прави онлайн се превръща във все по-сериозен проблем, който застрашава психичното здраве на хората.

Втората линия е за т.нар ориентация „джендър” – половата идентичност и нейната потенциална обърканост. Много е важно да се говори и трябва да се послушат психолозите и психиатрите по тази тема, смята д-р Димитров. Ролята на училището е изключително важна в изграждането на умения за сексуалното и репродуктивно здраве на младите хора, категоричен е специалистът.

През 70-те години на минали век хомосексуализмът се третираше като психична болест, припомня той. В наши дни със сигурност не става въпрос за подобно нещо, но това не означава, че джендър идентичността не е емоционален, социален или поведенчески проблем. Тези проблеми са свързани с разминаването на биологичния със социалния или т.нар. ролеви пол, пояснява психологът.

Защо „джендър” темата става все по-гореща в последно време – чуйте обяснението на д-р Димитров в интервюто:

Всички подкасти на Triple E.Y.E Project може да откриете в профилите ни в Soundcloud и Spotify.