По Ликийския път с Елеонора Гаджева

likiiski pat

Пешеходният маршрут е близо до нашата страна, а предлага едно уникално преживяване

Ликийският път носи това име, защото свързва множество градове -държави от Древна Ликия, сегашна Турция. Части от него са запазени търговски пътища, други са стръмни пътеки през планината, където се срещат само стада с кози и други пътешественици, които са пристигнали от цял свят. Трети участъци се вият покрай лазурното Средиземно море, малки курорти и девствени плажове.

likiiski pat
Елеонора Гаджева по Ликийския път

Най-доброто време за пътешествие по маршрута е март-април и октомври-ноември, тъй като през лятото е много горещо.

Пътят е открит съвсем наскоро. През 1999 г. на пътешественическата карта го поставя британката Кейт Клоу,  която живее в района на Анталия, но страстта ѝ към изучаването на страната я повежда по пътищата на Древна Ликия.

likiiski pat

Кейт Клоу пише и книга, посветена на Ликийския път, която може да се открие на английски и турски език, но в мрежата вече може да се прочете доста информация за дестинацията, разказва Елеонора Гаджева, която преди дни се завърна от пътуването.

Това е най-дългият пешеходен маршрут в Турция, който е около 540 километра. Преминавайки по него прекосявате античните градове: Сидима, Пиднай, Летуун, Ксантос, Патара, Фелос, Антифелос, Аполония, Аперлае, Талмуса, Симена, Мира, Андриаке, Белен, Олимпос, Химера, Фаселис, Аталия. Но това е само географската част от приключението, което носи Ликийският път.

За предизвикателството и терапията от това да вървиш километри пеша, откъсването от ежедневието, красотата, историята и любопитните срещи по Ликийския път – за Triple E.Y.E Project разказва Елеонора Гаджева:

Всички подкасти на Triple E.Y.E Project може да откриете в профилите ни в Soundcloud и Spotify.