Кои са най-добрите български вина

DiVino Top 50 – това е българската класация за вино, която се прави от едноименното специализирано издание. Това не е абсолютната оценка, казва издателят Емил Коралов в рубриката ни Take This Bottle. Класацията обаче е сигурен ориентир за това кои са качествените и актуални вина, за които си струва човек да отдели средства, за да ги опита.

Take This Bottle – всичко за виното от Емил Коралов и Елена Розберг

И днес отново ви предлагаме един изключително интересен подкаст за това кои са призьорите в българското винопроизводство за 2018 година, както и много любопитни подробности за технологията на правене на подобна класация. За да задържим вниманието ви, ще се спрем по-подробно на първата десетка от топ 50 на българските вина. Пълната класация може да откриете на сайта DiVino.bg. 

Най-големият критик във виното или защо се правят винени класации

Вината се опитват по 4 пъти, за да се вземе финалното решение, така че експертната оценка да е абсолютно безпристрастна. Отстрани изглежда много забавно, но всъщност е доста тежък процес, споделя издателят на DiVino пред Елена Розберг.

Българските вина стават все по-добри, убеден е експертът. Разбира се, винаги има риск от лоша реколта, но производителите у нас стават все по-опитни и конкурентни на световния пазар. Маркетингът ни търпи по-сериозни критики, но това ще е темата на бъдещ подкаст, обещава Емил Коралов.

Най-тежката конкуренция се води при червените вина. Добрата новина тази година е, че все по-напред започват да излизат бели вина и розе. Най-слабата категория, в смисъла на най-малобройна конкуренция, е при специалните вина – пенливи и сладки. Това не значи обаче, че там няма отличници.

Виното, което печели първо място за 2018 година е… оранжево. Със сигурност сме шокирали голяма част от хората с този избор, споделя Емил Коралов. Кое е това оранжево вино, как се е стигнало до оригиналния му цвят и още изключително интересни подробности за най-качествените български вина  – чуйте подробностите в подкаста:

Всички подкасти на Triple E.Y.E Project може да откриете в профилите ни в Soundcloud и Spotify.