Силвия от Si Deco, която прави светлина с ръцете си

Силвия Котева има особено аура. Сякаш около нея свети. Може би не е случайно, защото тя прави свещи. 

Избрала е да работи с парафин, восък, а отскоро и със смола. Прави големи, декоративни свещи, малки свещички с естествена украса и идващият 14-ти февруари е чудесен повод да си поговорим по нов начин за тази най-романтична част от любовта – свещите. 

Кажи ни какво правиш с няколко думи?

Изработвам дизайнерски свещи и помагам на хората да направят домовете си по-красиви, по-уютни и по-ароматни.

Защо точно свещи?

Защото така се случи, те сякаш сами ме намериха. Преди 15 години работех на две работи едновременно – крупие и бизнес асистент, и двете ги напуснах почти едновременно и бях готова за нещо ново. Не знаех какво ще е то, но го очаквах да ме намери.

През лятото на същата година бяхме в Турция със семейството ми и там в един хотел видях много красиви високи цилиндрични свещи. Бяха сигурно един метър.

Казах си “Ето това искам да правя!”.

Когато се прибрахме, започнах да експериментирам с парафин в банята у дома 🙂

Кое беше най-трудното в началото?

Да намеря подходящите калъпи. И днес не можеш да си купиш готов калъп, трябва майстор да ти го направи. Трябва да не пропуска, защото парафинът става течен като вода, когато сте стопи.

Също така трябва да се отваря и отстрани, не само отдолу, за да се извади готовата свещ.

Не беше лесно, едва третия майстор, след 6 месеца опити, успяхме да направим каквото ми трябва.

Разбира се, трябваше да освободя банята у дома. Преместих работилницата си у родителите ми, но след като и на тях моите свещи им дойдоха в повече, те ми помогнаха да преустроя едно бивше кафене в малка работилница.

Сега разполагам с широко и удобно помещение, в което да мога да творя.

А откъде се учеше? Тогава не е имало DIY видеа в Youtube?

Експериментирах и крадях знания 🙂 Човекът, от когото си купувах парафина, ми казваше някои неща. Той правеше църковни свещи, аз исках да правя съвсем друг тип, но пак ми беше полезно.

Имаше и една фабрика за свещи в кв. Хаджи Димитър. Изчаквах служителките да свършват работа и се опитвах да ги заговоря докато се прибираха. Те обаче не искаха много да споделят и бягаха от мен 🙂

В крайна сметка успях да открия “топлата вода” и след като получих първата голяма цилиндрична свещ, знаех че съм на прав път.

Развих концепцията и идеята и сега вече имам над 50 вида свещи с различни декорации и модели.

Откъде намираш вдъхновение за новите модели?

Обичам да декорирам свещите си с естествени материали – ядки, цветя, кафеени зърна, сушени плодчета.

Снимка: Si Deco

Вдъхновява ме природата, интериорните тенденции, модата, ежедневието дори.

Когато правя проекти за цялостна декорация на помещение, било то дом или фоайе на хотел или спа-център, взимам под внимание интериора, функционалността на помещението, светлината.

Правилно подбраната декорация може да промени изцяло облика на една стая или зала.

Но само за украса ли са твоите свещи?

Не, в никакъв случай. За да се разгърне изцяло красотата на една свещ, тя трябва да се запали, да оживее. Играта на светлината и ароматите, отражението в различните цветове на моите свещи – това ги прави наистина специални.

Чувала съм много от моите клиенти да казват “Ама те са толкова красиви, че само така ще си ги държа”. Но за мен е много по-важно да знам, че свещта ми не само краси, но и озарява домовете на хората.

Дори направих модели със сложени една в друга свещи, за да може спокойно хората да си ги палят без да се променя формата на голямата свещ.

Не си пазете свещите, мили хора, съживявайте ги, радвайте им се, това им е смисълът.

А как си почиваш, как се зареждаш? За хората, които работят хобито си, това е едно от големите предизвикателства – че трябва да намерят нещо ново, което да нарекат свое хоби?

Философията ми за живота ми помага да не залитам ту само в работа или ту само в почивка. Нарича се “Фалун Дафа”, древна китайска практика за самоусъвършенстване на тялото и съзнанието.

Какви са основните й принципи?

Истина, доброта и търпение. Вярвам, че ако човек ги следва във всеки един момент, той може да се култивира, да стане по-добър за себе си и за другите.

Живееш по-добър, по-лесен и по-смислен живот, когато си събереш егото и когато се смириш.

Свещите и декорациите на Силвия от Si Deco можете да откриете в нейната Фейсбук страница и на сайта ѝ si-deco.com