Мира Кацарова представя по-различен музикален проект

mira kacarova

През годините певицата Мира Кацарова винаги е била изкушавана от електронната музика. Тя се поддава на тази емоция и днес е щастлива да представи своята седма бутикова концертна програма, наречена Electronic Dreams.

Този път тя и триото на Мирослав Турийски създават новаторска програма, фокусирана върху хибридната изказност и взаимодействието между акустични инструменти и електронни изразни средства. Това съчетание е своеобразна тенденция в съвременната музика, производна на джаза.

За новата си концертна програма певицата споделя, че много от джазмените се изкушават да вкарват електронните ефекти в изпълненията си, които на жаргон се наричат „камиончета“ . „Те се управляват с педали и доста интересно променят всеки един звук“, казва Мира Кацарова.

„Ясно е, че електрониката е проникнала и в най-съкровеното ни, че пикселите подло подменят дефицити от истинския ни живот, но Electronic Dreams всъщност е вдъхновена от самия човек, с автентичния му „аналогов“ живот, със страховете му, със срещите му очи в очи, със самотата му, с любовта и разделите, с тъгите и с миговете на щастие, с уроците и изборите“, споделя още изпълнителката.

В новия ѝ репертоар са двете авторски композиции на Мирослав Турийски по нейни текстове – „Пробуждане“ и „Теменужена“. Програмата на концертите включва и изпълнения от предишни албуми на Мирослава Кацарова, а в сетлиста има и песни на „Бийтълс“, Ленард Коен и Луис Бонфа. Акцент в програмата е пиеса на един от най-успешните и значими европейски джаз музиканти на миналия век – шведският композитор и пианист Есбьорн Свенсон.

„Ние мечтаем докато пеем и свирим, сънуваме, създаваме наши светове –  може би това е смисълът на изкуството по принцип. За това кръстихме този концерт Electronic Dreams“, разказа още Мира в интервю на Елена Розберг за tripleeye.bg:

Всички подкасти на Triple E.Y.E Project може да откриете в профилите ни в Soundcloud и Spotify.