„Резиденция Баба“ е експеримент с неочакван край – Янина Танева от „Фабрика за идеи“

„Фабрика за идеи“ се ражда през 2007 година, когато 7-8 човека в едно пънкарско заведение, след поредния екопротест, осъзнават, че не може нещата да се променят само чрез протести и на парче. „Съчетахме креативността си и се опитахме да я използваме на точното място – там където е нужна промяна“, разказва Янина Танева – един от двигателите на „Фабрика за идеи“ пред Евелина Павлова.

Янина Танева /снимки: Фейсбук

Три са основните формати, които развива „Фабрика за идеи“: „Резиденция Баба“, Еmpatheast, и „Предизвикателство за социална промяна“.

„Резиденция Баба“ е един експеримент, от който никога не знаем точно какъв ще е резултатът, разказва Янина. Най-общо в него млади хора живеят и помагат на възрастните жители на обезлюдяващи се села. Тя споделя, че преживяват емоционално опустяването на българското село, но вместо с тъжни постове във Фейсбук, решават да се опитат да насочат младeжи, които знаят малко за селото, да получат възможност да отидат и да опознаят живота там. Всички в началото са скептични, но когато доверието веднъж се установи, се завързват приятелства за цял живот. Младите хора се връщат променени, а реплика на възрастна жена, която Янина винаги ще помни е: „Всичко си е същото, и къщата, и селото, но хлябът ми вече е по-сладък“.

„Това са малките неща – плодовете на нашата работа и трябва да им се радваме, а понякога забравяме“, казва Янина.

Еmpatheast е международен форум за социална промяна, а „Предизвикателство за социална промяна“ е игрови формат. В него, в рамките на няколко дни, предварително записалите се екипи получават някаква мисия. Те трябва да решат конкретен проблем – от ежедневието ни, от градската среда, от контакта с институциите и тн. Всички идеи на екипите след това се събират в Банка за идеи, където могат да бъдат видени и подкрепени по всякакъв начин.

„Животът винаги е по-интересен от това, което можем да измислим“, казва Янина.

Освен креативен „фабрикант на идеи“, тя е запален и смел пътешественик. Янина е пътувала на стоп буквално по целия свят, като по този начин е стигнала чак до Иран. „Това е страна пълна с родопчани“, казва шеговито Янина, която споделя още, че най-интересното пътешествие я среща не със забележителности, а с хора.

Чуйте разговора на Евелина Павлова с Янина Танева от „Фабрика за идеи“ тук:

Всички подкасти на Triple E.Y.E Project може да откриете в профилите ни в Soundcloud и Spotify.