С Гери Балевска – диригент на единствения госпъл хор у нас

sofia gospel choir

Гери Балевска е основател и диригент на „София госпъл хор“ (Sofia Gospel Choir). Завършила е Русенското музикално училище и ДМА “Панчо Владигеров” в София, тя съчетава музиката и вярата в Бога, които горят в сърцето ѝ.

Дългогодишният ѝ опит като ръководител на други хорове и формации ѝ помагат в това ново за България начинание. Подкрепяна от семейството си и близки приятели, обменяйки опит с други госпъл хорове от Западна Европа и САЩ, Гери е уверена, че „София госпъл хор“ има своето място на музикалната сцена в България.

И дори този конкретен стил да не е много популярен у нас, световни имена като легендите Арета Франклин и Махалия Джаксън, до Боно от U2, правят музиката повече от интригуваща за меломаните, независимо от религията им.

sofia gospel choir
Сн./ sofiagospel.com

„Силата, която ни свързва – това е любовта. В нашия случай това е любовта към госпъл музиката“, споделя Гери пред Елена Розберг. В България предимно млади хора харесват тази музика, въпреки че в състава има певци от всякакви възрасти.

Хорът няма дългогодишна история, но вече участва в много и различни музикални проекти. Един от последните им студийни записи е в песента As If от новия албум на д-р Милен Врабевски – Sorcery Inside. Солисти  на госпъл хора пък са певецът Стивън Ачикор и момичетата от „Трио Тринити“ – Славина, Божана и Миглена.

„София госпъл хор“ подготвя голям Великденски концерт. Той ще се състои на 21 април в Дом на Културата „Искър“. Това, а и фактът, че хорът е единственият по рода си у нас, стана повод Елена Розберг да потърси диригента Гери Балевска за повече информация.

Всички подкасти на Triple E.Y.E Project може да откриете в профилите ни в Soundcloud и Spotify.