С Йордан Радичков-внук лично за големия писател и събитията по повод 90 години от рождението му

Празнуваме Йордановден със спомен за гениалния писател Йордан Радичков.

Януари е бил любимият месец на Радичков, а именно през този януари предстоят поредица от събития в негова памет, посветени на 90-та годишнина от рождението му.

В Пловдив – европейската столица на културата за 2019 година, публиката ще види за първи път документален филм, както и уникална експозиция с непоказвани досега кадри от пътешествието на писателя до Сибир през 1964 година.

Изложбата „Неосветените дворове“ разказва за вълнуващото приключение на автора в студената земя. Черно-белите фотоси разказват за срещите на Радичков с еленовъди, якути, снежната пустош и тайгата.

Експозицията ще бъде изложена в Градска художествена галерия Пловдив до 27 януари.

Част от фотосите са показвани веднъж в София, но сега, благодарение на усърдието на фотографа Александър Сертев снимките са възстановени от тежко увредени ленти и намират път към по-широката аудитория.

От това пътуване се ражда и едноименният пътепис, който излиза за първи път в самостоятелната книга „Сибирски тетрадки“. Тя съдържа записките на автора от пътуването му до Сибир и е единственият запазен документ за творческия му процес. Това е и първото издание на бележките в най-пълния им вид. Заедно с това посетителите ще имат възможност да видят и единствения документален филм за Йордан Радичков „Черказки хроники“ на режисьора Димитър Петков. Прожекцията ще е с вход свободен на 13 януари от 14 часа в клуб Fargо.

За всички тези събития, на големия български празник Йордановден, Елена Розберг от Triple E.Y.E  разговаря с внука на големия български творец, който има честта да носи неговото име.

Младият Йордан Радичков също пише и се вдъхновява от делото на дядо си, когото за съжаление губи докато е съвсем малък.

Паметта за големия писател, както и талантът му обаче са живи и раждат нови културни събития и днес.

Освен Йордан Радичков-внук, още десетки са българските творци, които се вдъхновяват от Радичковите пиеси, а салоните са пълни с вдъхновена публика.

И в момента на сцена се играят четири представления по негови текстове, а скоро предстоят поредица от интересни събития, за които Йордан Радичков-внук разказа пред tripleeye.bg.

Подкастите на Triple E.Y.E може да намерите  ТУК