С колко ще се повишат заплатите през тази година

kariera

Последните тенденции в заплащането и как то ще се промени през настоящата година. Това е темата на днешния епизод на подкаста Working Class Hero. Негови автори са журналистът Елена Розберг и HR експертът Георги Първанов.

4 метода за безпогрешен избор на служители 

Ще има повишение във възнагражденията на хората – това са очакванията на специалиста. Те не идват от обикновен оптимизъм или слухове, а се базират на експертни проучвания и статистика по темата, казва той. Преди тази констатация обаче има много информация, която трябва да се проучи.

Какво ще ни помогне в кариерата през тази година 

Много голям процент от най-търсените и добре платени професии днес не са съществували преди 20-30 години, а динамиката на пазара на труда е много голяма, категоричен е Георги Първанов. Дори на специалистите е трудно да прогнозират с точност какви и колко ще са новите професии на бъдещето и колко от старите ще отпаднат.

5 начина да си търсим работа като пестим време и енергия 

Днес стартират кариерите си родените в т.нар. поколение Z, които са силно технологични и дори зависими към технологиите. Преди тях са „милениалите“, които не обичат да се застояват на едно място. А кои са останалите поколения, които се състезават на пазара на труда, и с какво се отличават, ще научите в подкаста.

През 2018 година е отчетен около 4% ръст на заплатите в България. Такова е очакването на експертите и за 2019 година. Скокът не е бомбастичен, но е по-висок от този в Чехия например, споделя HR експертът.

Очаквано най-високо котирани са IT експертите – тук ръстът в заплащането може и да е по-висок – до 7-8%.

сингапур

Гледка от Сингапур/ сн. Кристина Цветкова

При 1000 лева нетна заплата (това, което ни е в джоба на края на месеца), нашият работодател има разходи за нас повече от 1500 лева и е факт, който трябва да оценяваме, призовава специалистът. Също така, трудно е работодателят да обещае стопроцентова сигурност на своите служители. Живеем в крайно динамично време, казва Георги Първанов.

Кои са най-търсените професии, къде нещата се променят негативно, и кои са браншовете, в които можем да очакваме най-солидни бонуси – чуйте в подкаста. А за финал Георги Първанов виртуално ни повежда към Сингапур – богат и високотехнологичен град-държава, който е истински рай и за туристите и за световния бизнес.

Всички подкасти на Triple E.Y.E Project може да откриете в профилите ни в Soundcloud и Spotify.