Take This Bottle 11: Класното българско вино е като хубава музика

За девети път DiVino представи класацията си DiVino TOP 50 и за първи път в момент, в който целият свят е изправен пред невиждана заплаха и е поставен в социална изолация. А тя е най-пагубното нещо за виното – поне 90% от удоволствието вино е в споделянето му.

В новия епизод на подкаста на Елена Розберг и Емил Коралов Take This Bottle,  виненият експерт от Divino представя 5 от наградените вина в 5-те специални категории. Емил Коралов споделя, че независимо от обстановката, медия като DiVino не трябва спира да пише и да говори най-вече за българското вино. Част от мисията на Divino е популяризирането му – а един прекрасен и вече доказал се начин за това е класацията DiVino TOP 50.

Чуйте разговора на Елена Розберг и Емил Коралов и разберете кои са най-добрите български вина за 2019. А ако искате да подкрепите винарите купувайте българско вино – магазаните за вино работят, повече са и онлайн.

От първото издание през 2011 до днес българското вино следва няколко посоки. За радост посоката качество, която е най-важната, когато говори за класация за най-добри вина е и продължава да върви нагоре. Ако погледнем на виното като поминък за доста хора, като бизнес за същите тях и за инвеститорите, не е сигурно, че тази посока винаги е била възходяща – обратни примери има доста и те верятно ще зачестят в следващите месеци.

Както винаги DiVino TOP 50 очерта и някои тенденции. На първо място, освен прекрасните червени вина, които България винаги е правила, нечервените вина продължават да насищат качествения сегмент. Тенденцията да има все повече качествени бели, розета, пенливи, десертни е ясно оформена. Българските винари търсят изява в нови стилове и постигат високо качество не само в традиционно силното червено производство. Все пак сред топ 20 преобладават червените, но сред тях, в съзвучие със световните процеси, все повече са вината в по-елегантен стил, които изразяват духа на мястото, откъдето произхождат. А в унисон с тенденциите по света, в цялата класация TOP 50 е нараснал броят на вината, създадени с натурален подход и от биологични или природосъобразно отглеждани лозя, както и високо оценените вина от местни български сортове – мавруд, рубин и мелник, гъмза, димят, гергана, тамянка…

За втора поредна година вино #1 в класацията НЕ е червено. За първи път победителят е пенливо вино. В тазгодишното издание на DiVino TOP 50 е разширен обхвата на специалните награди. За първи път се присъждат и отделни награди за най-добро пенливо и за най-добро десертно вино, освен традиционните вече за най-добро червено, бяло и розе. Подробно за вината със специални награди разказва Емил Коралов и в този епизод на подкаста.

Друга новост при класация DiVino TOP 50 тази година e, че вината от 21 до 50 не са класирани, а са подредени по азбучен ред. Екипът на DiVino твърдо застава зад качествата и достойнствата на всяко от тях препоръчва с голямо уважение към създателите им. Според критериите на DiVino това е селекцията от най-добрите български вина за 2019 и точната им подредба не е от чак толкова голямо значение. Все пак остава йерархията при първите 20, не само за да се запазят интересът и интригата в класацията, но и защото винаги е добре да има поощрени и насърчени – това дава допълнителна мотивация на всички.

За това какво могат българските винари да направят в тази сложна обстановка, в която пандемията е в разгара си, а икономическите последствия най-вероятно ще са пагубни, Емил Коралов споделя:  „В тази ситуация не можем да направим много. Но и не трябва да се примиряваме, не бива да следваме сляпо каквото ни се предлага. Трябва да отстояваме правата си, важно е да се борим виноиндустрията да не бъде пренебрегната отново, както често става у нас през последните години. Българският винен бранш никога не е бил обединен и може би точно сега е времето да направи това. Когато е най-трудно, когато всеки се бори за оцеляване, точно тогава има най-голяма нужда да проявяваме солидарност и да се почувстваме като общност.“