Грузия – 8 хиляди винени реколти без прекъсване

В епизод 8 на Take This Bottle правим една бърза разходка в страната, която се смята за люлката на виното – Грузия. На територията, където днес е Сакартвело, както грузинците наричат родината си на техния език, се прави вино от 8000 години.

Прави се в квеври. Приличат на гръцки амфори, но са без дръжки. Основното им предназначение е за производство, стареене и съхранение на вино.

В момента виното в квеври изживява своя бум. Винените маниаци по света са луди по оранжевите (амбър) вина, а грузинците се надяват, че покрай виното ще промотират прекрасната си страна.

Освен вино, в Грузия има чача (вид ракия), разнообразна храна, много църкви, красиви планини, море и гостоприемни хора.

И тостове, ръководени от тамада. Колко са близки и колко далечни са грузинците до нас, чуйте в подкаста.