В час по интелектуална собственост с Елена Розберг и Jeremy?

Една от най-успешните български рок групи Jeremy? е част от лицата на кампания на Българска асоциация на музикалните продуценти „В час по интелектуална собственост“. Кампанията е насочена към млади хора, които тепърва им предстои да се занимават професионално с музика и изкуства и е особено важно да знаят как да защитят авторските си права.

Музикантите заедно с продуцента Станислава Армутлиева, и Велизар Соколов от дует „Авеню”, но в качеството му на юрист се срещнаха с бъдещите певци и музиканти от Музикалното училище. Те разясниха колко е важна защитата на авторското право на творците и какво правят дружества като Музикаутор и Профон за българските изпълнители.

“Ние сме автори, продуценти и изпълнители на музиката си и за нас е важно нейното ползване от хотели, ресторанти, медии и т.н. да бъде монетизирано. Нямаме договор с лейбъл, за това трябваше сами да регистрираме репертоара си и да разберем как са защитени правата ни при концертни изпълнения, и в дигиталната среда.“ каза фронтменът на Jeremy? Ерсин Мустафов.

Ташо Колев от групата сподели пред учениците: “Не вярвайте на никого, който ви казва, че музикант къща не храни. Ние не правим нищо друго в продължение на пет години. С подкрепа от точните хора, много работа и постоянство, нещата се случват, дори на пазар като българския.“

Двамата са категорични, че ситуацията със защитата на авторските права в България става все по-прозрачна,  а приходите, които българските изпълнители могат да получават от тях вече са съвсем реални.

„Никога не се отказвайте от правата си. Дръжте се за тях, те са плътта на вашето творческо бъдеще.“, призова на срещата в музикалното училище Саня Армутлиева. „Най-сладкото на авторското право е, че вие решавате какво ще се случи с вашето произведение. Ако искате да го дарите, авторското право не ви спира. Ако искате да печелите от него, авторското право ви дава механизмите за това.“, добави Велизар Соколов.

Следващият час по интелектуална собственост е на 26 март, когато в столичното училище по изящните изкуства ще гостува певецът Любо Киров. Във втория си етап образователният проект за авторското право на БАМП ще обхване още три училища по изкуствата в София и музикалните училища в цялата страна.

Повече за образователната кампания, за музиката в българското училище, за това откъде самите те слушат музика и получават парите си от авторско право – Jeremy? пред Елена Розберг за Triple E.Y.E Project:

Всички подкасти на Triple E.Y.E Project може да откриете в профилите ни в Soundcloud и Spotify.