Васил Левски не е божество, а човек, който не се е отказал

Името на Васил Левски е едно от малкото неща, които успяват да сплотяват иначе разделяното дори от незначителни събития българско общество. И то не само на днешната дата, когато почитаме паметта на Апостола, обесен преди 146 години край София.

За Левски и написаното от него днес при нас е Мартин Чорбаджийски – редактор на книгата „Писмата на Васил Левски 1866 – 1872″. Това е първото самостоятелно издание на писмата на революционера, съдържащо фототипна част и текст.

„Не може да се съберат всички писма на Левски на едно място. Ще се получи нещо огромно”, споделя редакторът на сборника пред Елена Розберг.

Това, което е било водещо за него са емоциите и съкровените мисли, които съответните писма съдържат, както и историческото наследство за делото му – документалните доказателства за отношенията с Раковски, Каравелов и други сподвижници в комитетите.

Големият критерий е бил да се обрисува един различен Левски, който преди всичко е бил човек и не е имал ореол около главата си. „Той е човек като всеки един от нас – той бърка, греши, забавлява се, страда…Това, което го прави по-различен е, че той не се отказал, а е успял да направи от нищо нещо, създавайки революционните комитети”, споделя Чорбаджийски.

Посланието, което е закодирано в писмата е, че всеки от нас може да допринесе за положителна промяна в нашето общество, колкото и да е тежко. Освобождението идва няколко години след смъртта на Левски, и той не е успял да види делото си осъществено, но никога не се е отказал. „Може би ни липсва тази целеустременост. Искаме веднага да видим резултатите и ако това не се случи, ние веднага се обезкуражаваме.”, смята Чорбаджийски.

Книгата „Писмата на Васил Левски” съдържа 60 избрани писма. В първата част на изданието са автентичните изображения от архива на Националната библиотека, а във втората – разчетен текст, запазващ изцяло оригиналния изказ и правопис. Именно тази автентичност ще помогне на читателя за осмислянето на човека Васил Кунчев, призван да се превърне в героя Левски.

Фотография от сборника „Писмата на Васил Левски“

В книгата има и множество пояснителни бележки, за да внасят контекст в съдържанието и добавят огромна научна стойност на написаното. Разчитането и подборът на писмата е дело на изтъкнатите специалисти Цветолюб Нушев и Тодорка Томова, посветили живота си на изследване на документалното наследство на Апостола. С редактора Мартин Чорбаджийски разговаря Елена Розберг за tripleeye.bg:

Още от подкастите на Triple E.Y.E открий ТУК