Виното като емоция, музика и бизнес: Цветелина Николова от „Катаржина“

Новият епизод на винения ни подкаст Take This Bottle, с автори Елена Розберг и Емил Коралов, е тук.  В него специален гост е Цветелина Николова – управляващ директор на винарска изба „Катаржина Естейт”, както и на „Платинум Брандс“ – дистрибуторска компания за вино и високоалкохолни напитки.

Take This Bottle: Всичко за виното от Елена Розберг и Емил Коралов  

Елена Розберг, Цветелина Николова и Емил Коралов

Поводът за гостуването ѝ е успехът на избата, която изкара най-доброто розе за 2018 година, според класацията DiVino Top 50. За него, както и за останалите призьори, издателят Емил Коралов разказа много подробно в епизода, посветен на класацията на най-добрите вина в България.

Кои са най-добрите български вина 

„Вино отличник не се ражда за ден-два, а за няколко години. Трябва да има история, около която започваме да градим новия продукт – вид, вкус, дизайн, презентация и тн.“ , споделя Цветелина Николова. „Виното е хармония и емоция, която ако не усещаш с душата си, не се получава“, казва тя.

За слушателите на подкаста на tripleeye.bg Цветелина Николова сподели и една любопитна история от работния процес. Една нощ тя сънува как в избата звучи музика. На сутринта веднага проверява каква е връзката между виното и музиката и действително се оказва, че има такава. Според редица проучвания музиката помага на виното да отлежи по-добре, и дори да стане по-ароматно. Така Цветелина прави озвучаване на избата и сега бъчвите си почиват в компанията на Моцарт, Бетовен и Шопен.

Цветелина Николова е френски възпитаник – тя има магистърска степен по „Винен мениджмънт“

Оттам е идеята за серията „Шопен“ – различни вина под общото име на известния полски композитор. Те се оказват едни от най-успешните на избата.

Сред приоритетите на Цветелина Николова е изграждането на по-добър имидж на българските вина по света. Тя е инициатор и автор на различни проекти, свързани с разпознаваемостта на България като производител на качествени вина, както у нас, така и на международно ниво.

Такъв е платформата Wine Booking, посветена на българските вина и традиции в подкрепа на проект за създаването на общ национален бранд Wines of Bulgaria.

На конкурса „Мистър и Мисис Икономика 2019“ Цветелина Николова получава специална награда за популяризиране на българското вино

Този своеобразен пътеводител в света на винопроизводството в България получи широк отзвук и бе високо оценен и на държавно ниво.

Всички подкасти на Triple E.Y.E Project може да откриете в профилите ни в Soundcloud и Spotify.